Artiklar om Cancer

5 frukter att äta vid cancerbehandling

Dessa frukter ska du äta när du behandlas för cancer.

8 myter om cancer

Myter som får fäste kan skapa oro och vara direkt farligt.

Mat och cancer – hur hänger det ihop?

Hälsosamma matvanor kan bidra till att minska risken för att du ska få cancer.

Nanoteknik - framtiden för cancerdiagnostik och behandling

Nanoteknologi kan revolutionera cancerdiagnostiken och behandling. Nanorobotar som levererar läkemedel direkt till tumören kan bli verklighet.

3 genombrott inom cancerforskningen under coronapandemin

Coronapandemin har ställt saker och ting på sin spets. Det gäller även cancerforskningen. Men under denna speciella tid har ändå stora forskningsframgångar skördats. Vi går igenom tre av dessa.

Hantera biverkningarna av cancer

Cancer och behandling påverkar dig fysiskt och psykiskt. Prata med din läkare om eventuella biverkningar så att du kan förbereda dig och hantera dem bättre.

Sex och cancer

Vi ger dig tips och råd om hur du fortfarande kan vara intim när cancern gör sexlivet svårt.

Minska stillasittandet med enkla förändringar

Så förbättrar du dina hälsa på jobbet

Kärlek och cancer

Kärlek och att ge sig ut på dejting-scenen är kanske inte det första man tänker på när man har cancer. Men alla mår bra av kärlek och ska därför inte behöva stå tillbaka när cancer är en del av livet.

Tips för att hantera rädslan för det okända

En cancerdiagnos får oss att tänka på livet och döden på ett sätt som vi aldrig gjort förut. Vi vet att livet har en början och ett slut. Få tänker på döden på ett djupare plan, vi vet bara att den finns där någonstans.

Hantera cancer i familjen

Vi ger dig tips och råd som kan hjälpa dig och din familj.

Få tillbaka din identitet när cancer är en del av livet

Din identitet kan gå förlorad när cancer är en del av livet.

6 tips för bättre psykisk hälsa vid cancer

Sex tips som kan förbättra din psykiska hälsa och välmående när cancer är en del av livet.

Kost vid cancerbehandling

En cancersjukdom och behandling kan förändra ditt näringsbehov. Här går vi igenom vad du kan göra för att tillgodose kroppens behov när du behandlas för cancer.

Kliniska studier

Vid kliniska studier utvärderar man läkemedelskandidater och nya behandlingsmetoder på en större grupp människor. Kliniska studier är en lång process som tar många år för att säkerställa att läkemedlet eller behandlingen har en tillräckligt god effekt med så få biverkningar som möjligt.

Hur upptäcker man cancer?

Misstänker din läkare att du har cancer kan du få gå igenom en rad olika undersökningar och utredningar för att påvisa eller utesluta cancer. Det finns olika metoder för att diagnostisera cancer och vilken metod som är bäst beror på vilken cancerform det rör sig om.

Samspelet mellan tumören och dess omgivning är viktig för tumörens överlevnad

Cancertumörens omgivande miljö hjälper tumören att växa och skyddar den mot cytostatika.

Cancerbehandling leder ofta till muntorrhet

I våra munnar finns stora spottkörtlar som producerar saliv. Hos vissa personer minskar produktionen av saliv, och muntorrhet uppstår. Anledningen till att salivproduktionen minskar kan variera, men många gånger beror det på sjukdomar och mediciner. Särskilt drabbade är patienter som medicinerar mot cancer.

När någon får cancer påverkas hela familjen!

Varje år får över 60 000 personer i Sverige cancer. Ca 11 000 av dem har minderåriga barn. När en förälder drabbas av cancer påverkas hela familjen. En person har blivit fysiskt sjuk men hela familjen delar på den psykiska belastning som sjukdomen för med sig.

Alternativmedicin vid cancer?

Alternativmedicin eller komplementär- och alternativmedicin (KAM) samlar många olika metoder som inte ingår i den traditionella vården. För att bota cancer så krävs godkända läkemedel, men vissa cancerpatienter söker dock upp alternativmedicin för att påverka sitt välbefinnande positivt.