Kärlek och cancer

Kärlek och att ge sig ut på dejting-scenen är kanske inte det första man tänker på när man har cancer. Men alla mår bra av kärlek och ska därför inte behöva stå tillbaka när cancer är en del av livet.


Artikeln är framtagen i samarbete med War On Cancer.
Ladda ner appen War On Cancer och bli del av ett globalt community idag.

Ladda ner

När cancer blir en del av livet får mycket annat stå tillbaka. Kärleken är en sådan sak. Att ge sig ut på dejting-scenen kanske inte är det första man tänker på. Och att börja dejta igen efter att man blivit friskförklarad kan vara läskigt. Är du redan i ett kärleksförhållande så kan en cancersjukdom vara påfrestande för förhållandet. 

Men kärlek är något alla mår bra av – och kan till och med hjälpa i en svår livssituation. Därför bör inte en cancersjukdom vara ett hinder för kärleken även om det kan kännas svårt.

I denna artikel ger vi dig tips och råd som kan hjälpa dig på traven med kärleken när cancer är en del av livet. 

Att gå igenom cancer som partner

Det är inte lätt när man är påverkad av cancer. Många tankar och känslor som översvämmar en. Man har så många frågor och funderingar. Är man i ett kärleksförhållande kan en cancerdiagnos sätta press på förhållandet. Men det viktiga är att alltid bibehålla en god kommunikation när cancer gör saker och ting svårt.

För dig som är en frisk partner

Var inte rädd att berätta hur du mår

Är ens partner sjuk i cancer är det lätt att tro att man inte får må dåligt eftersom ens partner har det mycket tuffare.

Detta stämmer inte. Cancer är något som påverkar alla, och inte bara den cancersjuke. Smärtan som infinner sig kan dock se annorlunda ut för den som är sjuk och för den som är frisk. Det är viktigt att förstå detta – och inte jämföra vem som har det värst.

Det är okej för dig som är frisk att må dåligt. Var öppen med det så att din partner kan förstå dig. Ju bättre ni förstår varandra desto lättare är det att hålla kärleken vid liv.

Du behöver egen tid

Att ta hand om någon är krävande. Det tär på energin och ens psykiska mående tar stryk. Forskning visar att egentid där du gör något du tycker om är bra för din psykiska hälsa.

Försök att hitta en tidpunkt då du unnar dig själv. Vad du gör har mindre betydelse, så länge du mår bra av det. Till exempel att läsa en bok, träna eller prata med en vän. Mår du bra, mår även förhållandet mellan dig och din partner bra.

Du kan inte göra allt

När man lever tillsammans med någon som har en cancerdiagnos är det vanligt med skuldkänslor och att man känner att man måste göra allt. Man sätter höga krav på sig själv eftersom man är frisk medan ens kärlek är sjuk. Detta är inte realistiskt. Att ha för höga krav på sig själv kan resultera i stress och psykisk ohälsa, vilket inte är bra för förhållandet.

Det är viktigt att inse att din cancersjuke partner är en fullt kapabel människa som kan göra saker på egen hand och lösa sina egna problem. Det viktiga är du finns där för din partner och lyssna på henne eller honom, men du behöver inte göra allt.

För dig som har en cancerdiagnos

Förstå rollförändringar

Varje person har en roll i ett förhållande eller en familj. Är du personen som brukar ta initiativ till att göra saker kan det kännas svårt när du måste inta en passivare roll och bli omhändertagen på grund av att du insjuknat i cancer.

Sådana rollförändringar kan vara ansträngande och sätta förhållandet på prov. Även om situationen är svår är det viktigt att ha en god kommunikation och förstå att ni är i en ny verklighet. Uppmuntra din partner att vara öppen med sina känslor. Bara för att det är du som är sjuk betyder det inte att din friska partner inte får må dåligt.

Cancer påverkar alla personer i ett förhållande – om än på olika sätt. Det är viktigt att förstå detta och inte börja jämföra vem som har det värst. Ömsesidig förståelse är bra för kärleken.

Tydlig kommunikation 

När man mår dåligt är det lätt att man inte uttrycker sig på rätt sätt. Din partner kan uppfatta det du säger som något annat, vilket kan leda till konflikter.  

För att undvika sådana situationen bör du fundera på vad du vill och hur du uttrycker dig. Tänk på ordval och tonläge. Har du en jobbig dag kan du säga till din partner att du haft en dålig dag och att du kanske kan uppfattas som arg men att du inte är arg på din partner.

Sammanfattning

Ett kärleksförhållande där cancer är en del av det kan vara ansträngande. Det är smärtsamt för partnern med en cancerdiagnos och partnern som är frisk. Smärtan kan dock se olika ut. Det viktiga är att förstå och acceptera att båda har det jobbigt. Cancer påverkar alla – inte bara personen som är sjuk

En god kommunikation är A och O i ett förhållande, i synnerhet när cancer är en del av det. Var tydlig med vad du vill och behöver, och hur du mår. Detta gäller båda personer.

Att dejta med cancer

Dejting och kärlek är svårt. Lägger du till en cancerdiagnos på det kan det till och med kännas övermäktigt. En cancerdiagnos kan sätta krokben men ska inte stoppa dig från att dejta och hitta kärleken. Vi ger dig råd som kan hjälpa dig på traven.

Är du redo?

Det är helt naturligt att inte känna sig redo för att ge sig ut på dejting-scenen när man har cancer. Du kanske inte känner att du är dig själv. Ditt självförtroende kanske inte är på topp. Ett vanligt symtom på cancer är dessutom fysisk och psykisk trötthet. Det kan göra att du inte orkar dejta.

Du ska inte känna dig tvingad att dejta om du inte är redo. Cancer är fysiskt och psykiskt påfrestande, och det kan ta tid innan du känner dig trygg. Prata gärna med vänner, familj eller en psykolog om du behöver tips, råd och styrka.

Du är inte din sjukdom

Det är lätt att sjukdomen tar över din självbild. Men kom ihåg att din cancersjukdom inte definierar vem du är. När du är på dejt är du inte en sjuk person som dejtar, du är en person går igenom en tuff period som dejtar.

Glöm inte bort dina styrkor

Är man sjuk i cancer kan det finnas perioder då man känner sig nere och värdelös. Men glöm inte bort att alla människor har styrkor, även om det inte alltid känns så. Påminn dig själv om allt som du är bra på och känner dig stolt över. Skriv ner det. Det kan ge ditt mående och självförtroende en knuff, och få dig att tänka på något annat än din cancer. Mår du bra blir det lättare att dejta.

Prata med andra

Oftast kommer den bästa hjälpen från personer som varit i samma situation som du. Hitta olika forum där du kan komma i kontakt med andra cancerpatienter. Det kan till exempel vara patientföreningar eller olika forum på nätet. Att få prata och utbyta erfarenheter med någon som förstår dig kan kännas skönt.

Ska jag berätta om min cancer?

Du är inte skyldig någon att berätta om din cancer. Men skulle du vilja göra det bör du göra det när du är redo. Vare sig det är på första dejten eller några dejter senare. Cancer är något som är förenat med många tankar och känslor. Ett bra tillfälle att berätta om din cancer är när ni känner er trygga med varandra.

 

Ladda ner appen War On Cancer och bli del av ett globalt community idag.

Ladda ner