✕ Stäng

Dubbel överlevnadstid efter bröstcancer med ny svensk teknik

KTH-forskare tar fram ny två-stegs-teknik för behandling av bröstcancer som ger dubbelt så lång överlevnad och mindre biverkningar, i studier på möss.

Paus under bröstcancerbehandling ofarligt

Hormonbehandling vid bröstcancer tar lång tid och för med sig biverkningar som kan drastiskt påverka patientens livskvalité. Nu visar ny svensk forskning att avbrott från mediciner i några månader om året kan göra behandlingen mer uthärdlig.

Blodprov kan effektivt utesluta bröstcancer

Blodprovet är speciellt användbart för kvinnor med hög bröstdensitet där det är svårare att säkert utesluta cancer med hjälp av mammografi.

Gilla oss och få...

...de viktigaste hälsonyheterna direkt i ditt Facebookflöde

Återfallsrisk efter bröstcancer fortsatt hög efter två decennier

Kvinnor har fortsatt hög risk för återfall av bröstcancer 20 år efter diagnos trots att de bedömts cancerfria efter fem års behandling visar ny studie av forskare vid Karolinska institutet.

Graviditet efter bröstcancer ökar inte risk för återfall

Det har funnits en oro bland patienter och läkare att graviditet efter bröstcancer kan öka risken för återfall. Den hittills största studien på graviditet och bröstcancer visar dock att canceröverlevare kan känna sig trygga när de väljer att utöka sin familj.

Bara ett glas vin om dagen ökar risk för bröstcancer

Efter en omfattande granskning rekommenderar forskare att kvinnor kraftigt begränsar sitt alkoholintag för att minska risken för bröstcancer. Men resultaten menar forskare också är uppmuntrande då kvinnor själva kan påverka många riskfaktorer.

Behandling av bröstcancer

Bröstcancer behandlas nästan alltid med kirurgi

Mammografi

Från 40-års ålder får du som kvinna gå på mammografi

Om bröstcancer

Varje år drabbas ungefär 8000 personer av bröstcancer. Ofta upptäcks cancern genom mammografi eller vid knöl i bröstet. Ju tidigare tumören upptäcks desto bättre är prognosen.

Prognos och återfall

80 procent av de kvinnor som drabbas av bröstcancer överlever. De flesta som får återfall får det inom fem år.

Symptom på bröstcancer

Det finns fler symptom på bröstcancer än knöl i bröstet

Undersök dina bröst

Genom att undersöka dina bröst kan du upptäcka bröstcancer i tid.