Blodprov kan effektivt utesluta bröstcancer

Blodprovet är speciellt användbart för kvinnor med hög bröstdensitet där det är svårare att säkert utesluta cancer med hjälp av mammografi.


Kvinnor med hög bröstdensitet har både högre risk för bröstcancer och är svårare att undersöka med mammografi då tät vävnad i brösten ökar risken att felaktigt identifiera en tumör.

Därför har forskare i USA utvecklat ett blodprov, som kombinerar flera biomarkörer och kan effektivt kunna utesluta cancer oavsett kvinnans bröstdensitet.

Det innebär att kvinnor, med hög brösttäthet, som genomgått mammografi där cancer misstänks, kan ge ett blodprov som visar att de inte har cancer.

Enligt resultat från den senaste studien på blodprovet (Videssa Breast heter testet) är ett negativt svar, alltså att det inte finns en tumör, till 99,1 procent säkert.

Blodprovet kan användas innan läkare tar en biopsi från kvinnans bröst och minskar därmed onödig provtagning som kan vara både smärtsamt och bidra till stor stress och oro för patienten. Tidigare studier har visat att blodprovet kan minska antal biopsier med 67 procent.