✕ Stäng

Stöd

Att få ett cancerbesked väcker starka känslor och många frågor. Därför kan man behöva stöd under denna tid. Både drabbade och anhöriga kan behöva stöd och kan komma ifrån sjukvårdspersonal eller närstående.

Linda Nestor, journalist och redaktör på Healthcare Media
Senast uppdaterad 15 april 2019
Två personer ger stöd åt varandra vid cancerbesked genom att hålla i händer.

Stöd för dig som cancerdrabbad

Det kan vara bra att ha med sig en närstående vid samtal med läkare. Både för att finnas som stöd men också för att komma ihåg den information som ges. Ofta har man så många frågor och känslor att det är svårt att minnas allt som sagts.

Tala gärna om för dina anhöriga vad du vill ha hjälp med och hur du vill ha deras stöd. Oftast vill de hjälpa dig men vet inte hur.

På många sjukhus finns det kontaktsjuksköterskor och kuratorer som du kan vända dig till, både som drabbad och anhörig. Du kan också vända dig till Cancerfonden och till Cancerrådgivningen via telefon (08-123 138 00).

Cancerfonden har forum, stödlinjer och samtalsvänner. På Cancerrådgivningen kan du också ställa frågor genom besök, mail eller telefon.

Stöd för dig som anhörig

Du som anhörig kan hamna i ett minst lika stort chocktillstånd eller krisreaktion som den drabbade. Därför är det viktigt för dig att veta att även du har rätt till samtal med en kurator eller en kontaktsjuksköterska. Du kan också vända dig till Cancerfonden, Cancerupplysningen eller en patientorganisation nära dig.