5 frukter att äta vid cancerbehandling

Frukter är fullproppade med cancerförebyggande ämnen som lindrar biverkningarna vid cancerbehandling. Vi ger tips om vilka frukter du bör äta.

Närbild på frukter


Det är ingen hemlighet att din kost påverkar din risk för att utveckla cancer. Skulle du redan ha en cancerdiagnos är det ingen anledning att inte äta en balanserad och näringsrik mat. Mat och cancer hänger ihop, oavsett var du är i din cancerresa. Att äta en näringsrik mat vid cancer kan förbättra dina chanser att bli frisk. Det finns dock ingen enskild mat som motverkar cancer helt och hållet. 

Frukt är en viktig del i en hälsosam kost. Frukter är rika på vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer – ämnen som är en förutsättning för att vi ska må bra fysiskt och psykiskt. Vissa frukter innehåller till och med ämnen som kan sakta ner tumörtillväxt eller motverka biverkningar vid cancerbehandling. 

I denna artikel går vi igenom 5 frukter som du bör äta under och efter en cancerbehandling.

Blåbär

Dessa små bär är fullproppade med med fibrer, vitamin C och mangan. De är också rika på antioxidanter, som är välkända för att motverka cancer. 

Flera studier visar att blåbar motverkar minnesförlust och koncentrationssvårigheter i samband med strålbehandling. Att dricka blåbärsjuice i 12 veckor förbättrade minnet och inlärning hos äldre. Blåbär har även en positiv inverkan på den kognitiva förmågan hos barn och vuxna.

Apelsiner

En normalstor apelsin fyller dagsbehovet av vitamin C, samtidigt som du får i dig andra viktiga ämnen som folat, kalium och tiamin (vitamin B1). 

Vitamin C stärker immunförsvaret under och efter cancerbehandlingen. Du löper mindre risk att drabbas av biverkningar och kan återhämta dig snabbare. 

Det viktiga vitaminet har även visat sig öka upptaget av järn från maten. Järn hjälper kroppen att motverka anemi, blodbrist, som är en vanlig biverkning vid cytostatikabehandling. 

Bananer

För dig som återhämtar sig från cancer bör inkludera bananer i din kost. De är lätta att tugga och svälja, men är proppade med vitamin B6, mangan och vitamin C. De innehåller även pektin, som är sorts fiber som motverkar diarré orsakad av cancerbehandling. 

Då bananer även är fyllda med kalium, som är en elektrolyt, hjälper de kroppen att motverka vätskeförlust vid diarré. 

Grapefrukt

Grapefrukt är en näringsrik frukt laddade med vitaminer, antioxidanter och mineraler. Förutom höga doser av vitamin C, A och kalium, innehåller de lykopen. 

Lykopen är en karotenoid med cancerförebyggande egenskaper. Forskning visar att lykopen minskar risken för biverkningar i samband med cytostatika och strålning. 

En liten studie som omfattade 24 vuxna personer visade att ett dagligt intag av 500 ml grapefruktjuice ökade blodflödet till hjärnan, vilket kan hjälpa mot hjärntrötthet i samband med cytostatikabehandling.  

Äpplen

Äpplen är bland de mest sålda frukterna i Sverige. De går att köpa överallt och finns i olika sorter. Föredrar du söta äpplen väljer du nog bäst Golden Delicious, medan Granny Smith tilltalar dig som tycker om syrlighet.

Inte nog med att äpplen är bland de mest populära frukterna så är de även bland de mest näringsrika. De innehåller fibrer, kalium och vitamin C – ämnen som kan minska risken för cancer och biverkningar av behandlingen. 

Jordgubbar

De små röda och friska frukterna som vi frossar i oss under sommaren är inte bara goda, men även fyllda med viktiga näringsämnen. Äter du en portion jordgubbar kan du räkna med att få i dig massor med mangan, antioxidanter, folat och vitamin C. 

Mogna jordgubbar är dessutom mjuka, vilket gör de lättare att tugga och svälja för dig som kan svårigheter att svälja. 

Sammanfattning

Att cancer och mat hänger ihop är ingen nyhet för de flesta.  Uttrycket “du är vad du äter” är särskilt aktuellt när det gäller cancer. Att äta balanserad och näringsrik mat vid cancer förbättrar dina chanser att bli frisk och minska risken för biverkningar i samband med behandling. Frukt är livsmedel som är sprängfyllda med näringsämnen som har cancerförebyggande egenskaper. Du kan med fördel inkludera olika frukter i din balanserade kost för ett hälsosammare liv.