Tjocktarmscancer: operation oftast tillräckligt

Forskare vid Uppsala universitet visar i ny studie att operation oftast räcker för att minska risk för återfall vid tjocktarmscancer. Tillägg med cellgifter kan komma med allvarliga biverkningar.


Tjocktarmscancer behandlas vanligtvis med operation men vissa patienter får även cellgifter för att cancern inte ska komma tillbaka.

Enligt en studie från Uppsala universitet är operation oftast tillräcklig behandling vid tjocktarmscancer för att minska risken för återfall. I studien har forskare analyserat statistik från svenska patienter som opererats för tjocktarmscancer mellan 2007 till 2012.

Resultaten visar att för patienter med tjocktarmscancer stadie II kan två återfall per hundra patienter undvikas och för stadie III kan fyra eller fem återfall per hundra patienter undvikas om de får operation och cellgiftsbehandling.

Risk för allvarliga biverkningar med cellgifter

Forskare bakom studien menar att vinsterna för lågriskpatienter i stadie II och III bör anses för små jämfört med risken för allvarliga biverkningar som cellgifter kan ge.

– Vår slutsats är att det med hjälp av tumörklassificering och olika riskfaktorer går att identifiera en stor grupp patienter som har en så låg återfallsrisk att det är tveksam om någon cellgiftsbehandling behövs, säger Erik Osterman, forskare bakom studien, i ett pressmeddelande.