6 tips för bättre psykisk hälsa vid cancer

Cancer kan omkullkasta ditt liv och vara mentalt påfrestande. Här ger vi dig 6 tips som kan förbättra din psykiska hälsa vid cancer.

Två vänner pratar med varandra
Att prata med någon som vet hur det är att vara berörd av cancer kan kännas betryggande och förbättra ditt mående.
Kvinna hjälper äldre man att fylla i dokument
När man hjälper någon annan så blir man påmind om sina styrkor och kompetenser.
Par som löper
Vid fysisk aktivitet utsöndrar kroppen må-bra-hormoner.
Stekt lax på en tallrik
Fet fisk, kyckling, frukt och grönt är exempel på bra mat för din psykiska hälsa.


Artikeln är framtagen i samarbete med War On Cancer.
Ladda ner appen War On Cancer och bli del av ett globalt community idag.

Ladda ner appen

Ett cancerbesked är en omvälvande händelse med många inblandade tankar och starka känslor. Man hamnar i en ny verklighet som kan vara svår att navigera sig igenom. Detta tär på ens psykiska hälsa och kan leda till depression och ångest.  Hur man hanterar situationen är högst individuellt – och kan förändras i samband med behandling eller om cancern blir värre. Det viktiga är att du hittar sätt som fungerar och känns bra för dig.

Det finns olika saker du kan prova för att må bättre. Det som fungerar bra för någon behöver inte fungera bra för dig. Nedan följer sex tips som kan förbättra din psykiska hälsa och välmående när cancer är en del av livet.

Prata med andra

Ibland kan den bästa hjälpa komma från någon som är eller har varit i en liknande situation som du. Att komma i kontakt med någon som vet hur det är att vara påverkad av cancer kan kännas betryggande och förbättra ditt mående. Du har någon som förstår dig och som du kan relatera till. Att prata med någon ger dig ett tillfälle att sätta ord på känslorna.

Det ger dig även möjlighet att utbyta erfarenheter, lära dig något nytt och bli inspirerad så att din egen cancerresa blir lättare att ta sig igenom. Du kan komma i kontakt med andra genom patientföreningar eller gå med i communityt War on Cancer som är en gratis mobilapp för alla som är påverkade av cancer. 

Dela din historia

Forskning visar att din psykiska hälsa och välmående blir bättre om du delar med dig av din sjukdomshistoria med andra. Likaså om du skriver en dagbok eller journalföring. När du berättar din historia tvingar det dig att bearbeta och reflektera över det du går igenom, samt få nya perspektiv och insikter. Forskarna menar att det hjälper dig att organisera dina tankar och underlättar din förmåga att reglera dina känslor. Det blir också ett sätt för dig att lära dig sätta ord på dina känslor.

Genom att berätta din historia hjälper du även andra som är i en liknande situation som du. Har du en anhörig som har ångest eller är orolig på grund av din cancer så kan du hjälpa personen att lugna ner sig genom att prata om din cancer.

Hitta glädjen igen – hjälp andra

När vi går igenom en tuff period, till exempel cancer, är det lätt hänt att vi lägger stort fokus på allt som är negativt. Kommer jag att dö? Hur länge kommer jag leva? Vad händer med mina barn?  Men forskning visar att oavsett vilken livssituation du befinner dig i, så kan din psykiska hälsa må bra av att hjälpa andra.

Att hjälpa andra ger dig även ett syfte i livet. När man är sjuk i cancer så kan man känna sig otillräcklig och värdelös. Det är aldrig fallet. När man hjälper någon annan så blir man påmind om sina styrkor och kompetenser. Man kan alltid få någon att känna sig bättre och det gör också att man själv mår bättre. Vi är sociala varelser och är skapade för att stötta och hjälpa varandra. 

Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet är bra för vår fysiska och psykiska hälsa. Fleras studier visar att fysisk aktivitet mot depression och ångest kan hjälpa. När vi rör på oss utsöndrar kroppen må-bra-hormonerna dopamin, serotonin, oxytocin och endorfiner. De får oss att känna oss glada, avslappnade och vi blir bättre på att hantera stress. Det hjälper även mot sömnlöshet (insomni). Om du rör på dig ute i solen får du vitamin D som bonus. Forskning visar även att solens strålar ökar nivåerna av seretonin och endorfiner. Glöm inte solskyddskräm.

Varierad och näringsrik mat

Du är vad du äter. Din kost har en direkt påverkan på hur du mår. Se därför till att äta en varierad och näringsrik mat. Har du svårt att äta kan du prova att äta mindre portioner men oftare under dagen. Exempel på mat att äta:

  • Frukt, grönsaker, baljväxter och bönor.
  • Nötter och frön,.
  • Fet fisk som lax, sill och makrill.
  • Kyckling och kalkon.

Prata med en psykolog

Föredrar du professionell hjälp kan du vända dig till en psykolog och få psykoterapi. Psykoterapi, även kallad samtalsterapi, har många användningsområden och är effektiv för olika psykiska besvär som bland annat depression, ångest, stress och missbruk. Att prata med en psykolog hjälper även dig att sätta på ord på känslor. Du kan prata med en psykolog online eller fysiskt på en mottagning.

Det finns olika former av psykoterapi och behandlingens utformning skiljer sig åt. Gemensamt för alla former är att du får prata med en psykolog och göra övningar som hjälper dig att hantera dina tankar och känslor. 

 

Ladda ner appen War On Cancer och bli del av ett globalt community idag.

Ladda ner appen