Få tillbaka din identitet när cancer är en del av livet

Ens självbild och identitet kan få sig en törn där man är påverkad av cancer. Men det finns sätt som kan hjälpa dig att hitta tillbaka.

Tjej tittar ut över havet


Artikeln är framtagen i samarbete med War On Cancer.
Ladda ner appen War On Cancer och bli del av ett globalt community idag.

Ladda ner
 
När man är sjuk i cancer eller kämpar med en kronisk sjukdom kan det påverka ens identitet och självbild. Man förlorar energi och nyfikenhet för livets alla egenheter. Att gå igenom detta är helt normalt när man har cancer. Du har trots allt lagt ner många år att bygga upp dig själv. När du plötsligt hamnar i en ny verklighet vänds livet upp och ner och du kan känna dig vilsen. Men det finns sätt som kan hjälpa dig att hitta tillbaka.

Nyfikenhet och passion

Alla är inte födda med en passion. Det är helt naturligt att inte ha passion för något. Men genom att fundera på saker du är nyfiken på kan du upptäcka en ny passion, litet som stort. 

Matlagning kan vara ett exempel. Du kanske står i köket en dag och förbereder en enkel lunch och tycker att det ändå var ganska roligt. Nästa dag är du nyfiken på att pröva nya ingredienser. Denna nyfikenhet kan så småningom leda till en passion för matlagning – och en större glädje i livet som kan hjälpa dig att bygga upp din identitet och hitta tillbaka.

Skriv ner saker

När livet känns tungt och jobbigt lägger man mycket tid på att grubbla över saker. Du är ensam i dina egna tankar. Då är det lätt att tänka negativa tankar vilket gör situationen ännu värre. 

Skriv ner dina tankar på papper, titta på dem och börja reflektera över dem. Att “se” dina tankar kan ge dig ett bättre perspektiv och hjälpa dig att få bort dem ur ditt huvud. När du gör dig av med de negativa tankarna gör du plats åt nyfikenhet och positiva tankar.

Hur påverkar dina tankar dig?

Det är viktigt att förstå hur dina tankar påverkar dig. Fundera över vilka tankar som får dig att må bra och vilka som får dig att må dåligt. Kan du hitta sätt att ersätta dina negativa tankar genom att göra något annat? 

Ta vara på det du kan göra

Vissa tankar kan du inte göra något åt. Men glöm inte att det finns tankar du faktiskt kan göra någonting åt. Ta vara på den möjligheten. Är det en relation som har förändrats på grund av en cancerdiagnos? Om du vill återställa relationen kan du till exempel prata med personen. Tänk på vad du vill säga och hur du vill säga det. När du vet blir det lättare för dig att gå från tanke till handling.

Istället för att se cancer som ett hinder i livet kan du se det som en möjlighet att vara nyfiken på dig själv. En cancerdiagnos kan vara en ögonöppnare och kan leda till att du ser på saker och ting ur ett nytt perspektiv. Du kanske upptäcker en ny sida av dig själv som du tidigare inte lagt märke till eftersom du inte levde med cancer.

Ladda ner appen War On Cancer och bli del av ett globalt community idag.

Ladda ner