Minska stillasittandet med enkla förändringar

Om du har ett stillasittande jobb så har du en ökad risk för fetma och hjärt- och kärlsjukdomar – oavsett hur aktiv du är på fritiden. Men genom enkla förändringar i vardagen kan du göra stor skillnad.


Stillasittande är den nya hälsofaran

Byt ut stolen mot en pilatesboll och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

– När dina muskler är stilla för länge ökar nivåerna av triglycerider i blodet samtidigt som nivåerna av det bra kolesterolet minskar. Detta kan göra att du dör i förtid av exempelvis hjärt- och kärl­sjukdomar, fetma och diabetes, säger nutritionist och lärare vid Linnéuniversitetet Anna Blücher.

Ett aktivt liv i övrigt hjälper inte

Hon menar också på att det inte spelar någon roll om du lever ett fysiskt aktivt liv för övrigt.

– Det är viktigt att skilja på fysisk inaktivitet och muskulär inaktivitet. När vi inte tränar kallas det för fysisk inaktivitet. Medan muskulär inaktivitet är när våra muskler är stilla för länge, som exempelvis vid stillasittande. Det ena kan inte hjälpa det andra, säger Anna Blücher.

Inte mer än tre timmar

Du kan själv enkelt minska riskerna genom att inte sitta still för länge och se till att använda dina muskler då och då.

– Det viktiga är att inte sitta still på en stol i mer än tre timmar. Det optimala är dock att du på något sätt aktiverar dina muskler på något sätt varje timme.

Detta kan du göra genom att ställa dig upp i perioder eller ta mikropauser. Enligt forskning så ger små mikropauser så som att hämta kaffe eller gå på toaletten stora skillnader vid muskulär inaktivitet.

För att bryta inaktiviteten, även när du sitter vid skrivbordet, kan du byta ut din kontorsstol mot en pilatesboll och låta dina coremuskler jobba.