Kost vid cancerbehandling

En cancersjukdom och behandling kan förändra ditt näringsbehov. Här går vi igenom vad du kan göra för att tillgodose kroppens behov när du behandlas för cancer.

Näringsrik mat vid cancer
Frukt och grönt är rika på viktiga vitaminer, mineraler och fibrer.
Lax på en bräda
Välj fet fisk såsom lax, sill och makrill.
Stek på en bräda
Begränsa intaget av rött kött, charkuterier, socker och salt.


Artikeln är framtagen i samarbete med War On Cancer.

Ladda ner appen War On Cancer och bli del av ett globalt community idag.
Ladda ner

 

En bra kost är viktigt för hälsan. Vi behöver tillgodose kroppens alla behov så att den kan fungera som den ska och att vi ska må bra, både fysiskt och psykiskt.

Är man sjuk i cancer och ska genomgå en cancerbehandling kan behoven förändras. Man kanske måste äta proteinrik mat för att bli starkare eller så måste man få i sig mer vitaminer. Alla behöver inte förändra sina matvanor, men ibland kan cancertyp, behandlingsform och individuella förutsättningar påverka. I regel bör man äta näringsrik mat vid cancer.

Har du tappat aptiten eller smaksinnet finns det risk att du äter mindre. Då behöver du få i dig alla näringsämnen på annat vis, som till exempel med kosttillskott eller näringsdrycker. Rådgör alltid med din läkare eller dietist om vad som är bäst för just dig.

Mat vid cancer – generella kostråd

Vad är bra mat? Oavsett om du är sjuk i cancer eller inte finns det generella kostråd för vad bra mat är och samtidigt minska risken för att bli sjuk. I regel gäller det att äta mat som är hälsosam, varierad och näringsrik mat vid cancer. 

Ät bättre med följande råd:

 • Ät mer frukt, grönsaker, baljväxter och nötter.
 • Prioritera fullkornsprodukter, magra mejeriprodukter och matfetter baserade på vegetabiliska oljor.
 • Ät mer fisk, särskilt fet fisk som till exempel lax, makrill, sardiner och sill.
 • Begränsa intaget av rött kött, charkprodukter, socker, salt och alkohol.

Före behandling

En cancerbehandling är påfrestande för kroppen. Därför är det viktigt att din kropp är tillräckligt stark för att klara av behandlingen och så att du undviker allvarliga biverkningar. En stark och frisk kropp förbättrar även återhämtningsprocessen efter behandlingen. 

Med stark kropp menas att du har en stabil vikt, tillräcklig muskelmassa, starka lungor och ett friskt hjärt- och kärlsystem som kan pumpa syre och näring till kroppens alla organ. 

Det är därför viktigt att äta näringsrik mat vid cancer. Förbered kroppen inför behandlingen genom att få i dig mycket protein, vitaminer, mineraler och fibrer.  Proteinrik mat är särskilt viktigt inför en operation. Dina muskler behöver protein, likaså ditt immunsystem. 

Bra proteinrika livsmedel är fisk, kyckling, kött, ägg, bönor, baljväxter, nötter och mejeriprodukter. Vitaminer, mineraler och mikronäringsämnen kan du få från frukt och grönt såsom morötter, squash, broccoli, tomater, lök, vitlök, bär, vattenmelon och granatäpple.  

Under behandling

När du behandlas för cancer sker flera förändringar i din kropp som kan påverka ditt intag av mat. Det som är viktigt under denna period är att se till att din vikt är stabil, även om du väger för mycket. Går du ner i vikt förlorar du näringsämnen som kroppen behöver för att fungera – och som är särskilt viktiga under en cancerbehandling. 

Din läkare eller dietist kan ge dig råd om vad och hur du ska äta beroende på vilka symtom och biverkningar du upplever under behandlingen.

Försämrad aptit

Det finns en risk att du inte får i dig tillräckligt mycket näring om du äter oregelbundet. Se till att äta tre måltider per dag, frukost, lunch och middag. Komplettera med två mellanmål. Då ökar chansen att du får tillräckligt mer näring och energi. 

Se även till att röra på dig regelbundet. Motion, träning och frisk luft ökar aptiten. 

Förändrat smaksinne

En vanlig biverkning vid behandling av cancer är att man får nedsatt smaksinne. Drick mycket vatten. Har du förändrat eller tappat smaken kan det bero på att du är uttorkad.

När det gäller vilken mat du bör äta så finns det inga generella råd. Du bör prova dig fram. Ta vara på din nyfikenhet och ta tillfället i akt att experimentera i köket. Se bara till att du får i dig näringsrik mat vid cancer.

Du mår illa av maten

Det är viktigt att du får behandling om du börjar må illa av maten. Låter du tillståndet gå obehandlad för lång tid finns det risk att illamåendet blir långvarig och du blir undernärd. Att till exempel äta kalla maträtter kan hjälpa.

Saker du kan göra om du tappat aptiten:

 • Välj kalla maträtter, de luktar mindre än varma.
 • Ät lite och ofta. Drick mellan måltiderna istället för under måltiden.
 • Undvik matos.
 • Låt någon annan laga mat, då slipper du utsättas för matos.
 • Efter varje måltid bör du vila med en hög kudde under huvudet för att slippa sura uppstötningar.

Mat som kan hjälpa:

 • Saltad mat som buljongsoppa, salta kex, chips och salta nötter. Saltad mat är även bra för magen.
 • Torr mat som rostat bröd, skorpor och smörgåskex.
 • Mat med neutral smak som omelett, kyckling, vit fisk, potatismos och pannkaka.

Har du orolig mage kan du välja lättsmält och skonsam mat. Exempel på skonsam mat:

 • Vitt bröd.
 • Vitt ris.
 • Kokt vit fisk och kyckling.
 • Soppor.
 • Saltad mat som salta kex, chips och salta nötter.
 • Undvik stekt, kryddig och stark mat.

Svårt att tugga eller svälja

Har du svårt att tugga eller svälja maten kan du antingen välja mjuk och skonsam mat som fisk- och färsrätter, eller har mer sås till maten. Du kan också finfördela maten så att den blir lättare att tugga och svälja. Du kan även köpa näringsdrycker på apoteket.

Förstoppning

Förstoppning är en vanlig biverkning vid cancer. Då behöver du laxerande medel och dricka mycket vatten. Katrinplommon och mat med högt fiberinnehåll som frukt, grönsaker och grovt bröd kan få igång tarmen. 

Diarré

Det är viktigt att ta reda på varför du drabbas av diarré. En cancerbehandling kan påverka mag- och tarmkanalen på olika sätt. 

När du har diarré är det viktigt att dricka mycket vatten och få i dig salt för att motverka vätskeförlust. Salt kan du få i dig genom att salta maten extra mycket eller genom salta kex och chips. Vad du bör äta är individuellt och du bör prata med din läkare eller dietist som kan anpassa kosten utifrån dina behov.

Kosttillskott

En hälsosam och varierad kost är tillräckligt för att du ska få i dig alla viktiga näringsämnen. Äter man inte ordentligt kan man komplettera med kosttillskott. Kosttillskott finns i många olika varianter och beredningsformer. Prata med din läkare eller dietist om vad som är bäst för dig.

Efter behandling

Du bör äta varierad och näringsrik mat efter behandlingen. Följ de generella råden i början av artikeln. Det är också viktigt att du ibland tillåter dig själv att äta det du vill äta trots att det kanske inte är den mest näringsrika maten. Du kan unna dig ibland så länge du äter näringsrik mat i övrigt.

För många är mat en källa till glädje och du måste få tillåta dig vara glad. Mental återhämtning är minst lika viktigt som fysisk återhämtning efter en cancerbehandling.

 

Ladda ner appen War On Cancer och bli del av ett globalt community idag.

Ladda ner