Sex och cancer

Cancer kan påverka sexlivet, men det innebär inte att du måste sluta vara intim med någon. Vi ger dig tips och råd om hur du fortfarande kan vara intim när cancern gör sexlivet svårt.

Sex, intimitet och cancer
Du och din partner kan vara intima på andra sätt än sex. Till exempel kan ni kramas, kyssas eller kela.
Läkare och patient
Glöm inte att vända er till vården för hjälp. Prata med vården om hur ditt sexliv kommer att påverkas av cancern och behandlingen.
Ett par grälar
Handlingar som avskräcker intimitet är gräl där ni skyller allt på varandra, fryser ut varandra eller att ni umgås hela tiden.


Artikeln är framtagen i samarbete med War On Cancer.

Sex och intimitet är en naturlig del av livet. Sällan är det ett ämne man pratar om när man går igenom cancer. För en del kan det bero på att sex är ett tabubelagt ämne. Andra tänker inte ens på det eftersom man inte är sexuellt aktiv. Det kan också handla om okunskap, både bland allmänheten och sjukvården. Onkologer är inte utbildade för att prata om sex och intimitet, och tar därför sällan upp det med sina patienter. 

Den som är sjuk i cancer eller närstående kanske inte tänker på sex eftersom det finns viktigare saker att prioritera – att bli frisk. Men det innebär inte att sex inte är viktigt. När du blir sjuk i cancer är det viktigt att du får reda på hur det kommer att påverka ditt liv, inklusive sex och intimitet. Om din läkare inte tar upp det kan du fråga.    

Cancer påverkar ditt sexliv

Cancer kan påverka ditt sexliv på olika sätt. Du kan till exempel förlora din sexuella lust. Det kan också vara så att du fysiskt inte klarar av det på grund av cancertrötthet (fatigue), viktförändring, masektomi, illamående, domningar eller mag- och tarmproblem. 

Problem med sexlivet på grund av cancer kan vara påfrestande för din mentala hälsa, särskilt om du hade ett aktivt sexliv innan du blev sjuk. Det viktiga är att prata om problemen och dina funderingar med någon du är bekväm med. Det kan vara din partner eller vän. Vad är du orolig för? Dina rädslor? Dina begär? Är du i ett förhållande är det bra om du berättar vad du vill och behöver. Försök att hitta en gemensam grund. En god kommunikation är viktigt. 

Prata om sexuell hälsa med vården

Du bör bli informerad om hur cancer kommer påverka din sexuella hälsa. Om din läkare eller annan vårdpersonal inte tar upp detta bör du ställa frågor. Glöm inte bort att vårdpersonalen är till för att se till att din hälsa är så bra som möjligt, och detta gäller även din sexuella hälsa.

Ställ även frågor hur cancerbehandlingen kommer att påverka dig. Vare sig det handlar om cytostatika, operation, strålbehandling eller annan behandling så kommer det påverka din kropp. Det blir lättare att förbereda sig mentalt om du vet hur cancern och behandlingen kommer påverka dig. 

Frågor du kan ställa:

  • Hur kommer behandlingen påverka mitt sexliv?
  • Kommer jag påverkas fysiskt? Erektionsproblem? Vaginal torrhet? 
  • Hur kan jag hantera dessa effekter på bästa sätt?
  • Kan jag ha sex under behandlingen?
  • Kommer jag förlora min fertilitet?
  • Kan jag göra något för att lindra effekterna?

Vilka frågor du ställer är högst individuellt. De kan variera och bero på din ålder, var i livet du befinner dig i, vilken cancerform du har och vilken behandling du får. Var inte rädd för att ställa alla möjliga frågor som dyker upp i huvudet. Gå inte runt och var orolig eftersom du inte vet. Fråga istället. 

När du inte kan ha sex

Sex är inte det enda sättet att vara intim med någon. Om cancer förhindrar dig att ha sex så finns det andra sätt du vara intim med din partner.

Fysisk intimitet är kanske det första de flesta tänker på när man talar om intimitet. Att hålla varandras händer, kyssas, kramas och kela är exempel på fysisk intimitet som inte är sex. 

Det finns även andra typer av intimitet som vi upplever – emotionell, intellektuell och kreativ. Se en film tillsammans, laga en god middag eller berätta barndomshistorier för varandra. Var kreativ. Det finns många sätt du och din partner kan skapa intimitet i förhållandet när ni inte kan ha sex.  

Handlingar som avskräcker intimitet

Det finns mycket du och din partner kan göra för att skapa intimitet i förhållandet när cancer är en del av det. Likväl finns handlingar som avskräcker och får er att glida isär. Följande handlingar bör ni undvika:

  • Skyll inte på varandra. Det förvärrar bara situationen. 
  • Frys inte ut varandra. Detta gör att du eller din partner isoleras ännu mer. Straffa inte din partner om du är arg genom att agera kyligt. Ni kommer att glida ifrån varandra.
  • Tillsammans hela tiden. För mycket av det goda kan få motsatt effekt. Ibland kan det vara bra att få vara själv eller spendera tid med någon annan. Försök att hitta en balans. 
  • Intimitet kommer inte av sig själv. Vänta inte, ta initiativet om du vill skapa intimitet. 
  • Glöm inte hälsan. Cancer påverkar din fysiska och psykiska hälsa. Det är viktigt att du tar hand om dig själv under hela din cancerresa.