Innovation & Forskning - Gynekologisk cancer

Livmoderhalscancer ökar i Sverige

Majoriteten av de som drabbas har inte deltagit i screening eller inte lämnat cellprov regelbundet.

Självtest hittar dubbelt så många fall av cancer

Ett alternativ till cellprovtagning i form av självtest som görs i hemmet visar sig dubbelt så effektivt för att upptäcka livmoderhalscancer – och kostar hälften så mycket.

HPV-vaccination även säkert för vuxna kvinnor

Bland över 40 allvarliga sjukdomar märktes bara en riskökning.

Äggstockscancer börjar i ledarna

Flera typer av tumörer som sprids i bäckenbotten bland kvinnor, till exempel äggstockscancer, kan ha ett gemensamt ursprung, nämligen äggledarna, visar en ny studie.

Ökad risk för missfall av livmoderknutor ifrågasätts

Det har länge varit trott att myom, en vanlig typ av godartade tumörer i livmodern, ökar risken för missfall. Men en ny studie visar att risken inte alls är förhöjd, ”goda nyheter för kvinnor” enligt forskare.

Nya gener bakom äggstockscancer identifierade

Forskning Svenska forskare vid Lunds universitet bidrar till omfattande internationellt forskningsarbete som identifierar nya genetiska komponenter bakom äggstockscancer.

111 kvinnor fick fel cellprovssvar

Som Cancer.se redan rapporterat har ett flertal kvinnor feldiagnostiserats efter gynekologisk cellprovtagning i Norrbotten. I våras var siffran 20, nu är 111 kvinnor berörda.

Fel diagnos vid cellprovtagning, tusentals måste omprövas

Minst 20 kvinnor har fått fel diagnos efter cellprovtagning i Norrbottens län. En kvinna har fått livmoderhalscancer trots en normal diagnos och ärendet är nu Lex Maria-anmält.

Nya möjligheter för att tidigt upptäcka livmodercancer

Genom att studera en viss molekyl, Mikro-RNA, kan man tidigt diagnostisera livmodercancer. Det visar en ny forskning som på sikt skulle kunna hjälpa tusentals kvinnor.

Hormoner ökar risken för äggstockscancer

Kvinnor som tagit hormoner för att lindra sina klimakteriebesvär har en ökad risk för äggstockscancer. Detta även om hormonersättningen bara varade under några få år.

Färre kvinnor får HPV efter att vaccinet infördes

Förekomsten av HPV har minskar med 40 procent efter att vaccinering mot HPV infördes. Detta enligt en ny studie.

Fler unga går på cellprovtagningskontroll

Ökningen beror förmodligen på att fler kvinnor känner till HPV-viruset och dess risker. Speciellt sedan skolorna började med HPV-vaccinering.

Tre doser HPV-vaccin ger bäst skydd

Två doser HPV-vaccin är inte lika effektivt som tre doser. Det visar en ny studie som kanske dödar debatten om att dra ner vaccineringen till endast två doser.

Stor risk för äldre att få livmoderhalscancer

Kvinnor som tidigare i sitt liv har haft cellförändringar har en större risk att drabbas av vaginalcancer eller livmoderhalscancer när de blir äldre. När de har passerat 60 år så accelererar risken.