Äggstockscancer börjar i ledarna

Flera typer av tumörer som sprids i bäckenbotten bland kvinnor, till exempel äggstockscancer, kan ha ett gemensamt ursprung, nämligen äggledarna, visar en ny studie.


De flesta, om inte alla, former av äggstockscancer uppstår i äggledarna inte i själva äggstockarna, menar en ny studie, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

Äggledarna är de tuber som hjälper ägg-celler passera från äggstockarna, där de tillverkas, till livmodern, där de kan befruktas av spermier.

I den senaste studien, från forskare i USA, jämfördes tumörer från olika delar av bäckenet, till exempel äggledare och äggstockar. En analys av omkring 20 000 gener från flera typer av tumörer visar att de har en gemensam ursprung, äggledarna.

Om biomarkörer, specifika för celler i äggledarna, kan identifieras ökar möjligheter för helt nya test som kan upptäcka denna typ av cancer tidigare. Till exempel kan speciella metoder för cellprovtagning utvecklas eller ett nytt blodprov.

Upptäckten kan även leda till nya förebyggande behandlingar. För personer med riskgener för äggstockscancer erbjuds idag möjligheten att operera bort äggstockarna innan patienten drabbats av cancer. Nu undersöks om en operation för att ta bort äggledarna i förebyggande syfte kan ha samma effekt, att minska risk för cancer.