✕ Stäng

Malignt melanom

Malignt melanom är den farligaste typen av hudcancer. Det är också den typ av cancer som har ökat snabbast. Varje år drabbas ungefär 3000 personer i Sverige.

Linda Nestor  18 december 2013

Symptom – förändrade födelsemärken

Malignt melanom

Kolla upp de födelsemärken som på något sätt förändrar sig.

Malignt melanom uppstår i födelsemärken men kan också uppstå i ögon och slemhinnor.

Börjar födelsemärken förändras så som att de blir såriga, växer, ändrar färg eller kliar så ska du kolla upp dessa genast.

Kvinnor får oftast sjukdomen på underbenen och män oftast på bålen. Melanom kan även uppstå i ögon och i slemhinnor

Malignt melanom i ögat

Ungefär 70-80 personer drabbas varje år i Sverige av ögonmelanom. Detta ger symptom så som en skugga eller ridå som skymmer en del av synfältet. Du kan även se ljusblixtar.

De flesta behandlas med lokal strålbehandling. Ungefär hälften överlever. Detta för att sjukdomen är väldigt svår att behandla. Det uppstår nämligen väldigt tidigt dottertumörer, metastaser, vid ögonmelanom.

Malignt melanom bildar metastaser

Malignt melanom kan sprida sig och bilda dottertumörer, metastaser. Detta gör malignt melanom till en väldigt farlig typ av hudcancer. Hos personer med malignt melanom är det vanligt att cancern först sprider sig till lymfkörtlarna.

Operation vanligaste behandlingen

Det bästa sättet att behandla malignt melanom är att operera bort hudförändringen. Om cancern har hunnit sprida sig och bildat dottertumörer kan strålbehandling eller cytostatika bli aktuellt.

Dödlighet

Av alla som får malignt melanom botas 80-85 procent.