✕ Stäng

Om tjocktarmscancer

Tjocktarmscancer, koloncancer, är den tredje vanligaste cancersjukdomen. Varje år drabbas ungefär 4000 personer i Sverige. De flesta är mellan 70-75 år. 

Linda Nestor, journalist och redaktör på Healthcare Media
Senast uppdaterad 27 augusti 2019
tjocktarmscancer

Tjocktarmscancer utvecklas i tarmens slemhinna, ofta i ett sår eller i en utväxt.

Symptom vid tjocktarmscancer

Vid tjocktarmscancer får du förändrade avföringsvanor. Det kan exempelvis växla mellan diarré och förstoppning. Ibland kan du även få blod eller slem i avföringen.

Andra symptom som kan finnas vid tjocktarmscancer är magont, hjärtklappning blodbrist och tarmvred. Tarmvred är dock inte särskilt vanligt.

Din livsstil kan öka risken

Man kan se att ett högt intag av rött kött, fett och fiberfattig mat ökar risken för tjocktarmscancer. Detsamma gäller övervikt, alkohol och rökning.

Ärftlighet?

Eftersom tjocktarmscancer i 90-95 procent av fallen utvecklas i polyper i tarmväggen så kan ärftlighet att bilda många polyper ge en ökad risk. Denna orsak ligger bakom ungefär 3-15 procent av fallen.

Metastaser – om cancern sprider sig

40 procent av de som drabbas av tjocktarmscancer drabbas av metastaser i levern. Alltså att cancern sprider sig till levern. När du har fått din cancerdiagnos så undersöks därför för att se om du har fått metastaser.

Behandling med operation

Vid tjocktarmscancer opererar man bort den del av tarmen där cancertumören finns, detta med bred marginal. Ibland behandlas du även med cytostatika efter operationen för att minska risken för återfall.

Det kan ta ett tag efter operationen innan tarmen fungerar som den ska igen. En dietist hjälper dig dock med vad du ska äta den första tiden.

Prognos och dödlighet

Efter 10 år lever ungefär 60 procent av alla som drabbats av tjocktarmscancer.

Om tjocktarmscancer upptäcks i tid kan du bli helt frisk från cancern. Men om cancern hunnit sprida sig och bildat metastaser är prognosen sämre.

Läs mer om tjocktarmscancer på Tjocktarmscancer.se.