Polyper

Polyper är en liten utväxt av vävnad från en slemhinna. De är oftast ofarliga men vissa polyper, adenomer, utvecklas till cancer. Det finns polyper i näsan, tarmen, underlivet, analöppningen.


Polyper

Polyper i tjocktarmen.

Vad är polyper?

Polyper är en utväxt av vävnad från en slemhinna. De ser ut som en liten knopp. Det finns polyper i näsan, livmodern, halsen och underlivet. Det kan även finnas polyper i analöppningen och magen. Storleken kan variera, vissa kan vara upp till en centimeter. Ibland kan det finnas flera polyper samtidigt.

Polyper i tjocktarmen är väldigt vanligt. Ungefär tio procent av befolkningen har polyper i tjocktarmen och det ökar med åldern.

Symptom

Polyper känns oftast inte och ger inga symptom. Ofta upptäcks polyper först i samband med en undersökning eller tjocktarmsröntgen. Vissa farliga polyper, som adenom, kan dock utsöndra blod eller slem och det är då vanligt att personer söker sig till en läkare.

Ofarliga och farliga polyper

Det finns många olika sorters polyper. De flesta polyper är godartade men ungefär en av tio polyper kan utvecklas till cancer.

Ofarliga: Den vanligaste formen av polyp heter hyperplastisk polyp och innebär ingen risk för cancer. Dessa polyper behövs därför inte tas bort.

Andra helt ofarliga polyper är så kallade inflammatoriska polyper. Dessa polyper ser man i samband med tarmsjukdomar som Crohns sjukdom och ulcerös colit.

Hamartom polyper anses vara ofarliga men de har dock en liten risk för att utvecklas till cancer.

Farliga: De farliga polyperna kallas för neoplastiska polyper, så kallade adenomer. Adenomer kan finnas i olika svårhetsgrader.

Om man väntar tillräckligt länge kommer alla adenomer att utvecklas till cancer. Det tar minst tio år för en adenom att utveckla cancer men för vissa adenomer kan det ta hundra år. Under en människas livslängd brukar man säga att ungefär tio procent av alla adenomer hinner utvecklas til cancer.

Eftersom man vet att det tar minst tio år för en adenom att utveckla cancer kan man efter att ha tagit bort alla adenomer veta att man inte kommer att drabbas av tjocktarmscancer de närmsta tio åren.

Operera bort polyper

Genom att operera bort polyper förebygger man risken att drabbas av cancer. Om du har polyper i tjocktarmen kan du behöva undersöka tarmen regelbundet. Detta kallas för koloskopi. Man går då in med en slang via analöppningen. Denna slang har en kamera längst fram så att man kan se om det finns några sjukliga förändringar i tarmen.

Med koloskopi kan man även ta bort polyper genom att bränna bort de. Detta gör inte ont eftersom tarmslemhinnan inte är smärtkänslig.

Om polyperna är många eller sitter illa till kan man behöva göra ett större ingrepp och operera bort polyperna. Du blir då sövd, och genom en snitt i magen tar man bort den del av tarmen polyperna sitter på.

Polyperna skickas sedan på mikroskopisk undersökning för att se om de är elakartade.

Skillnad på polyp och myom

Myom är en muskelknut som sitter i eller på livmodern medan en polyp är en utväxt av vävnad från slemhinnan. Ungefär hälften av alla som har en livmoder får en eller flera myom. Precis som polyper ger myom sällan märkbara symptom. Om de växer fort och blir så pass stora att de ger di besvär bör du söka läkarvård. Myom behandlas med läkemedel eller kirurgi.