✕ Stäng

Vad orsakar cancer?

Cancer uppstår genom att celler genomgår en genförändring. Förändringen kan vara genetiskt betingad eller bero på yttre faktorer. De vanligaste yttre faktorerna är föroreningar och gifter i luft och miljö, matvanor, tobak, radioaktiv strålning, virus och solen.

Jessica Sörensen  27 november 2012

Genetiska orsaker

Enligt forskningsrön är mellan 5-10 procent av alla cancerfall genetiskt betingade. Men även om vissa bär på anlaget, är det inte alltid som sjukdomen bryter ut.

Det tar lång tid för cancer att utvecklas i kroppen. Från att de första cellerna börjar genförändras till att personen som drabbats också upptäcker problemet, kan det gå 20 år. Ibland bryter inte sjukdomen ut alls. Cancern stannar vid ett förstadium. Varför vet inte riktigt forskarna än, men det är något som är mycket intressant för dem att ta reda på.

Vår livsstil

Vad orsakar cancer?

Rökning ökar inte bara risken för lungcancer utan många andra cancersjukdomar.

De allra flesta cancerformer uppkommer på grund av vår livsstil. Den mat vi sätter i oss, rökning, alkohol och alltför intensiv solning orsakar mängder med cancerfall varje år.

Rökning är faktiskt den enskilt största faktorn vad gäller cancer. Rökning leder till många fall av lungcancer men också cancer i matstrupe, urinvägar och bukspottskörtel.

Vår kosthållning är också en stor bov i dramat såsom alkohol, övervikt och en kost som består av för lite fibrer. Ett överskott av raffinerade sockerarter, transfetter och inte minst gifter kan ge upphov till en mängd olika former av cancer.

Yttre faktorer

Miljön kan vara en orsak till att personer utvecklar cancer. Joniserande strålning, radon, benzen och andra miljögifter och kemikaliska ämnen kan också orsaka cancer.

Andra faktorer som orsakar cancer är virus och inflammationer av olika slag. Det gäller inte minst vid uppkomst av cancer i livmoderhalsen och i levern.

 

Vill du ha svar?

Använd gärna kommentarsfältet för att kommentera artikeln. Vi på Cancer.se kan dock inte ge några medicinska råd. Behöver ni svar rekommenderar vi er att vända er till sjukvårdsupplysningen för rådgivning.