✕ Stäng

Basalcellscancer

Basalcellscancer är en typ av hudcancer där riskerna att insjukna ökar med åldern.

Linda Nestor, journalist och redaktör på Healthcare Media
Senast uppdaterad 27 augusti 2019

Basalcellscancer – vad är det?

Basalcellscancer är den form av hudcancer som är vanligast. Det som utvecklar cancer är att solens ultravioletta strålar gör att cellerna i huden börjar dela sig okontrollerat. Hudcancer tar i regel lång tid att utveckla varpå sjukdomen ökar med den stigande åldern. Det är ovanligt att du insjuknar innan 40-årsåldern.

Denna typ av hudcancer är ofta lindrig och går oftast att bota då den nästan aldrig ger metastaser, dottertumörer.

Tre olika typer

Det finns tre olika typer av basalcellscancer – ytlig, knutformad eller aggressivt växande.

Ytlig

Denna form av basalcellscancer växer ytligt på huden. Den visar sig ofta som en fläck som är rodnad, fjällig eller sårig. Ofta sitter fläcken på ryggen eller bröstet men kan även sitta i ansiktet. Ytlig basalcellscancer kan i vissa fall misstas för att vara ett eksem.

Knutformad

Den knutformade basalcellscancern växer ner i läderhuden och visar sig som en välavgränsad knuta i huden. Den kan antingen vara hudfärgad, röd eller något genomskinlig. Efter att tumören suttit ett tag bildas det ofta en tydlig vall-liknande kant runt den. Det kan även blidas små sår i tumören. Vanliga ställen på kroppen som denna typ av hudcancer sitter på är ansiktet, halsen och bålen.

Aggressivt växande

Basalcellscancer som är aggressivt växande visar sig mycket mer diffust. Ofta visar sig cancern som en platt, hård, skimrande (i vitt) förändring i huden.

Denna typ av cancer kan vara svår att se med ögat och kan i vissa fall misstas för att vara ett ärr. Det kan bildas ett sår i mitten av denna typ av hudförändring vilket kan göra den lättare att upptäcka. Den aggressivt växande basalcellscancern sitter ofta runt näsan eller ögonen.

Skydda dig

Idag kan vi alla kanske komma överens om att det inte är tufft att sola och bränna sig. Det är inte värt det när riskerna för hudcancer ökar så mycket.

Vi har en mycket större medvetenhet idag än vad man hade på 70-talet. Denna kunskap bör vi alla ta vara på och faktiskt skydda oss mot solen. Ha alltid en hög solskyddsfaktor när du vistas i solen, vare sig du ofta bränner dig eller inte.

Är du på stranden är det klokt att bära solhatt eller att faktiskt lägga sig i skuggan under ett parasoll. Solen värmer i skuggan med.