Mat och cancer – hur hänger det ihop?
Att leva hälsosamt handlar mycket om att kropp och sinne är i balans. Det är en cirkel där kost, motion och sömn alla är viktiga komponenter för att vi ska må bra. Att äta näringsrik mat kan både förebygga cancer och underlätta vid cancerbehandling.
Vad du väljer att äta, hur mycket och hur ofta du äter påverkar hur du mår. Hälsosamma matvanor kan bidra till att minska risken för att du ska få cancer. Det kan vara svårt att veta var man ska börja, tänk då att varje liten förändring kan göra stor skillnad. Det viktiga är att du hittar ett sätt som funkar för dig.
Det är särskilt viss mat som kan öka risken för olika typer av cancer. Till exempel har de som äter mer än ett halvt kilo i veckan av rött kött som nöt, fläsk och lamm och charkprodukter som korv och skinka en ökad risk att drabbas av cancer i tjock- och ändtarm.
Undvik det vi brukar kalla skräpmat i så stor mån som möjligt. Godis, chips, läsk, sötsaker samt industriprocessad mat som innehåller mycket tillsatt socker, stärkelse och andra tillsatser.
Här följer 10 råd som kan hjälpa dig på vägen att äta mer hälsosamt och som kan motverka cancer
- Ät mycket grönsaker, frukt och bär.
- Ät mer av rotfrukter, vitkål, blomkål, broccoli, bönor och lök.
- Ät mer av fullkornsprodukter när du äter pasta, bröd och gryn.
- Välj nyttiga oljor i matlagningen, exempelvis rapsolja och smörgåsfetter märkta med Nyckelhålet.
- Välj magra, osötade mejeriprodukter som är berikade med D-vitamin.
- Du som äter fisk och skaldjur, ät detta två till tre gånger i veckan. Variera mellan feta och magra fisksorter. I fisk finns till exempel D-vitamin, jod och selen, som många får i sig för lite av.
- Du som äter rött kött och charkprodukter (kött från nöt, gris, lamm, ren och vilt) ät inte mer än sammanlagt 500 gram i veckan. Men helst mindre!
- Välj mat med mindre salt. Använd mindre salt när du lagar mat. Använd salt med jod.
- Undvik produkter med mycket socker, exempelvis läsk, saft, godis, kakor och glass.
- Ät lagom mycket. Det vill säga, ät så att du får i dig lika mycket energi som du gör av med. Både för lite och för mycket kan leda till allvarliga hälsoproblem.
Du kan testa dina matvanor på Livsmedelsverkets hemsida.
Mat som kan minska risken för cancer
Att äta med ögonen är ett vedertaget uttryck och visst kan vi väl alla skriva under på att en färgstark tallrik är en fröjd för ögat. Så kan färgstark mat motverka risken för cancer?
Forskning visar att om du vill bli piggare, gladare och potentiellt öka chanserna för att skapa ett starkare skydd mot cancer och andra sjukdomar så ska du satsa på att äta färgstark mat.
Gröna egenskaper
Gröna blad och grönsaker är fullproppade med skyddande ämnen som vitaminer, mineraler, spårämnen, enzymer, flavonoider och klorofyll som har en förebyggande effekt mot cancer. Flavonoiderna är skyddsämnen som har en kraftig färg. Ett högt intag av dessa har förknippats med lägre risk för hjärt- och kärlsjukdom samt vissa cancerformer. Ju mörkare grönt desto bättre med andra ord!
Mörkgröna grönsaker, till exempel grönkål, spenat, mangold, broccoli, rucola och ärter är rika på folat, mineralämnen och fibrer. Folat är ett B-vitamin som minskar risken för sjukdomar i hjärtat och blodkärlen. Det är viktigt att få tillräckligt med folat innan man blir gravid, eftersom det behövs för att fostret ska utvecklas normalt.
Kalcium är ett mineralämne som krävs för att bygga och behålla ett starkt skelett. I de gröna grönsakerna finns även K-vitamin, som gör att kroppen bättre kan lagra kalcium.
Tips! Ät helst de gröna grönsakerna råa. Detta då många ämnen förstörs vid upphettning. Om man tillagar dem är ångkokning den bästa metoden.
Röda egenskaper
Den röda färgen i tomater, paprika och vattenmelon och den rosa färgen i grapefrukt och vattenmelon är en antioxidant som heter lykopen. Det finns forskningsresultat som visar att lykopen minskar risken för blodpropp och vissa typer av cancer, exempelvis cancer i prostatan. Betakaroten som finns i bl.a morötter, tros kunna fördröja eller förhindra tumörer i bland annat lungorna
Tips! Värm upp tomaterna! Mängden lykopen ökar om tomaterna värms upp och mixas. Allra bäst blir effekten med lite olja, exempelvis olivolja. Det är därför som tomatjuice och krossade tomater på burk innehåller mer lykopen än färska tomater.
Blålila egenskaper
Flavonoider är namnet på en stor grupp antioxidanter. En del av dessa är kraftigt blålila och kallas för antocyaniner. Dessa nyttiga ämnen finns till exempel i skalen på aubergine och blåa druvor. De är orsaken till att rött vin anses hälsosamt. Antocyaniner finns även i bär, till exempel blåbär, björnbär, svarta vinbär och jordgubbar. Ämnet förstörs inte vid upphettning och tål därför att bli kokt till sylt.
Undersökningar visar att antioxidanterna har förebyggande verkan på hjärt- och kärlsjukdomar samt flera cancertyper. Blåbär är förstoppande och blåbär är väldigt bra för diabetiker. Försök visar att blåbär är upp till 12 gånger mer antioxiderande än vindruvor och upp till 20 gånger mer antioxiderande än vitaminer.
Tips! Ät mer blåbär! Blåbär ligger i topp när det gäller de antioxiderande egenskaperna hos bär, frukt och grönsaker och kan därför ha förebyggande effekt mot cancer.
Vad ska man äta vid cancerbehandling?
Ibland kan sjukdom och behandling påverka behovet av mat och vissa näringsämnen, liksom vad du klarar av att äta. Vid cancersjukdom och behandlingar kan man få ett förändrat smak- och luktsinne.
Prata med din läkare eller kontaktsjuksköterska som kan skriva en remiss till dietisten på sjukhuset eller vårdcentralen.Dietisten är specialiserad på mat och näringsbehov vid sjukdom. Det gäller också om du får kvarstående besvär med att äta eller tolerera mat efter avslutad behandling.
Här följer några tips:
- Ät mat som har mjuk konsistens och som är lätt att tugga, till exempel äggrätter, pasta, soppa och kräm med mjölk.
- Pröva mer färdiglagad mat om du besväras av matos.
- Avsluta måltiden med något gott, till exempel en efterrätt med frukt eller nötter, yoghurt med honung, glass, chokladpudding eller kräm.