Hantera biverkningarna av cancer

Cancer och behandling påverkar dig fysiskt och psykiskt. Prata med din läkare om eventuella biverkningar så att du kan förbereda dig och hantera dem bättre.

Hantera smärta och biverkningar vid cancer


Artikeln är framtagen i samarbete med War On Cancer.

Din livsstil, cancer och cancerbehandling påverkar kroppen på olika sätt – fysiskt, psykiskt och emotionellt. Detsamma gälla andra hälsotillstånd och sjukdomar. Magont påverkar inte bara din mage, det kan få dig att tappa aptiten, förlora energi, förmågan att träna och i längden försämra din mentala hälsa eftersom. 

In denna artikel går vi igenom olika biverkningar av cancer och cancerbehandling, hur de påverkar din mentala hälsa och tips på hur du hanterar dem.

Generella råd

Det är viktigt att du pratar med din läkare om eventuella biverkningar när du går igenom cancer. Det kan handla om biverkningar som beror på sjukdomen eller biverkningar som beror på behandlingen. Genom att förbereda dig mentalt undviker du överraskningar och situationen blir mer hanterbar när sjukdomen gör livet svårt. 

Det kan även kännas skönt att få prata med någon om det du går igenom. Forskning visar att sjuka personer mår psykiskt bättre när de får prata om sin sjukdom med någon. Att prata med någon hjälper dig att organisera och sätta ord på dina tankar.  Vem du pratar med är upp till dig. Det kan vara med en vän, partner, familj eller någon som vet hur det är att ha cancer.

Biverkningar av cancerbehandling

Håravfall, trötthet, hård mage, diarré, illamående, infertilitet och stelhet är några vanliga biverkningar som man kan få när man går igenom en cancerbehandling. Vissa är mer vanliga än andra beroende på behandlingsform. Biverkningarna kan komma under och/eller efter behandlingen. Prata alltid med din läkare om eventuella biverkningar och om det går att lindra dem. Nedan följer några tips och råd som kan hjälpa dig hantera biverkningarna av cancerbehandlingen:

Håravfall

Raka av ditt hår när du börjar tappa håret. På så sätt tar du kontroll över situationen och minskar risken för att känna dig ledsen. Istället ger det dig en känsla av mod och placerar dig i förarsätet – det är du som bestämmer.  

Trötthet

Trötthet vid cancer kan vara förlamande. Det är viktigt att inte överanstränga dig. Försök att göra något litet, till exempel en 10 minuters promenad. Gör inte mer än du orkar. 

Temperaturförändringar

Cancerbehandling kan göra att du blir känslig för temperaturförändringar. Ett tips är att ha på dig flera tunna plagg. På så sätt kan du enkelt ta av eller på plaggen när det känns för varmt eller kallt.

Stelhet

Det är viktigt att du rör på dig även om kroppen känns stel. Gör små, enkla rörelser som att ta av dig jackan eller ta på dig skorna. Du kan även prova yoga eller unna dig en massage. Genom att röra på dig mjukar du upp musklerna.

Förlorad kroppsdel

I vissa fall innebär cancer att du blir av med en kroppsdel. Det kan påverka din självbild. Försök att jobba med acceptans. Glöm inte att du fortfarande är samma person även du din kropp har förändrats. Detsamma gäller om du har ett ärr från strålbehandling. Se ärret som en påminnelse om att du har gått igenom och besegrat något jobbigt i livet. Det ska du vara stolt över.

Illamående

Se till att du får hjälp för illamående. Det finns effektiva läkemedel. Du kan även prova att äta mat som inte smakar eller doftar så starkt. Läs mer om kost vid cancerbehandling. Det är viktigt att du får hjälp, annars finns det risk att du inte äter tillräckligt mycket. Det förvärrar din hälsa.

Hård mage

Få i dig mer fibrer och näring. Frukt, grönsaker, nötter och fullkornsprodukter är fiber- och näringsrika. Om du har svårt att äta sådan mat kan du prova laxeringsmedel. Se till att dricka mycket vatten.

Prata alltid med läkare

Att drabbas av biverkningar efter behandling kan vara frustrerande. Oftast vill man bara att allt ska vara över. Men biverkningar som förändrar ditt liv kan förekomma. Infertilitet är en sådan sak. Detta kan vara oerhört jobbigt, mentalt, om du vill skaffa barn men inte kan. Prata med din läkare innan behandlingen om riskerna med behandlingen. Även om du inte kan undvika alla risker så kan du förbereda dig fysiskt och psykiskt. 

Påverkar psykiska hälsan

Det är vanligt att den psykiska hälsan tar stryk när man går igenom cancer. Dels för att cancer i sig är tufft, men även behandlingen. Vissa läkemedel kan påverka hjärnans kemi och orsaka depression och ångest. Du kan även få hjärndimma. Om du tvingats operera bort en kroppsdel kan din självbild förändras. Hormonbehandling kan påverka hormonbalansen i kroppen och orsaka humörsvängningar. Det finns många olika faktorer som gör att den psykiska hälsan påverkas. 

Som alltid bör du prata med din läkare om riskerna med behandlingen. Sjukvården erbjuder samtalsstöd om du känner att du cancern påverkar din psykiska hälsa. Att prata med en vän eller familjemedlem kan också hjälpa. Eller med någon som gått igenom cancer och vet hur det känns.