✕ Stäng

Svenskar vet inte att alkohol orsakar cancer

Att måttligt dricka alkohol anses ha positiva effekter medan det talas tyst om alkoholens skadliga sidor som är betydligt större. Exempelvis är alkohol en av de tyngsta enskilda orsakerna till cancer. Vilket förvånansvärt få svenskar känner till. Detta skriver två medicinforskare på DN Debatt idag.

Redaktionen
Senast uppdaterad 27 september 2019
alkohol orsakar cancer

Även om ett glas rött om dagen skulle vara bra för ditt hjärta så överväger inte denna positiva effekt alla de negativa effekter som alkohol bidrar till – så som cancer.

I medier så talas det ofta om alkoholens hälsobringande effekter så som att måttliga mängder alkohol skulle vara bra hjärtat. Men det talas sällan om alkoholens skadeeffekter. Detta skriver två medicinforskare i en debattartikel på DN.

Även om alkohol skulle ha en positiv effekt på hjärt- och kärlsjukdom så orsakar alkohol mer skada än nytta trots detta. Alkohol ligger bakom fem procent av all cancer, vilket gör alkohol till den näst största orsaken till cancer (efter tobak). Detta även alkohol i låg eller måttlig mängd.

Det är däremot få svenskar som känner till detta trots att alkohol har klassats som cancerogent sedan 1980-talet. Alkohol orsakar både bröstcancer och änd- och tjocktarmscancer.

Förutom cancer så orsakar alkohol över 80 olika sjukdomar och tillstånd. Förutom detta bidrar det även till våld, olyckor, våld och trafikolyckor.

Därför anser de två medicinforskarna Peter Friberg och Peter Allebeck att alkoholreklam borde förbjudas, att alkoholskatten höjs och att lagstiftning om privatimport förtydligas.