✕ Stäng

Livmoderhalscancer

Livmoderhalscancer är cancer i livmoderns nedre del. Sjukdomen utvecklas väldigt långsamt och kan därför upptäckas i tid om du går på regelbundna cellprovskontroller. Det finns även vaccin som till viss del skyddar mot livmoderhalscancer.

Linda Nestor, journalist och redaktör på Healthcare Media
Senast uppdaterad 27 september 2019
Livmoderhalscancer

Tjejer som är yngre än 26 år vaccineras gratis mot viruset HPV med ett vaccin som heter Gardasil.

Livmoderhalscancer kan drabba unga

Livmoderhalscancer är en form av cancer som drabbas livmoderns. Varje år drabbas ungefär 450 kvinnor av livmoderhalscancer. Denna typ av cancer drabbar även unga kvinnor. Det är dock ovanligt att sjukdomen har utvecklats på någon som är under 25 år.

Livmoderhalscancer smittas sexuellt

Livmoderhalscancer smittas sexuellt med ett virus som heter HPV, humant papillomvirus.

HPV finns i många olika varianter och det är väldigt få som kan orsaka cancer. Bara tio procent av alla som smittas av HPV utvecklar cancer. Man vet att rökning har en bidragande faktor till om HPV utvecklas till cancer eller inte.

Skydda dig mot livmoderhalscancer

Vaccin

Det finns två vaccin mot HPV som heter Gardasil och Cervarix. Gardasil är det vaccin som är uppköpt av landstinget och som nu ingår i allmänvaccinationen. Men detta vaccin ger endast skydd mot vissa varianter av HPV och inte alla. Därför är det viktigt att fortsätta gå på cellprovskontroller trots att du är vaccinerad.

Vaccinationen fungerar dock bäst om du vaccinerar dig innan du har haft sex för första gången. Trots det är det inte onödigt att vaccinera dig trots att du har haft sex.

Vaccinet är gratis för dig som inte har fyllt 26 år.

Kondom

Det går också att skydda sig något om du alltid använder kondom vid samlag, men kondom skyddar inte helt.

Gynekologiska cellprovskontroller

Livmoderhalscancer utvecklas väldigt långsamt. Det tar ungefär tio till tjugo år innan cancern är fullt utvecklad.

Därför kan du genom cellprovskontroller upptäcka livmoderhalscancer i tid och behandla innan cancern utvecklas. Dessa cellprovskontroller erbjuds till alla kvinnor mellan 20-60 år.

Symptom

I början av sjukdomen finns det inga symptom. Sjukdomen kan då endast upptäckas genom cellprovtagning.

Senare symptom är blödningar från underlivet. Dessa kan uppstå när du exempelvis har samlag eller har varit på toaletten. Andra sena symptom är också ont i bäckenet, svullna ben, tarmbesvär, urinblåsebesvär och ischias.

Behandling – kan göra dig steril

Beroende på hur tidigt man upptäckt tumören väljer man behandlingsstrategi. Operation är det vanligaste alternativet.

Ibland räcker det med att ta bort en liten del av livmodern, andra gånger tas hela livmodern bort. Om tumören hunnit växa längre kan även strålning och cytostatika bli aktuellt.

Behandling mot livmoderhalscancer kan göra att det senare i livet inte går att få barn.

Detta kan vara väldigt psykiskt svårt, speciellt hos yngre kvinnor. Därför är det viktigt att man söker hjälp och behandling även för denna sorg.

I vissa fall, om tumören är väldigt liten, kan en mindre operation göra att det fortfarande går att få barn.

Ny metod – kan bli gravid

Det finns en ny behandlingsmetod mot livmoderhalscancer som Akademiska sjukhuset skriver om på sin hemsida.

Med denna metod opererar man bort den sjuka livmoderhalsen och ersätter denna med en konstgjord livmoderhals i nylon. På så sätt kan en kvinna som gjort denna behandling fortfarande bli gravid, och förlösas med kejsarsnitt.

Prognos

70 procent av alla som drabbas av livmoderhalscancer lever efter fem år. Risken för återfall är som högst de första åren efter behandling därför är det viktigt med täta efterkontroller.