Kost och bröstcancer

Inget enskilt livsmedel eller maträtt kan förebygga eller orsaka bröstcancer. Däremot kan du göra olika kostval som minskar risken för bröstcancer och förbättra ditt välmående.

Familj lagar mat

Dina kostval kan påverka risken för att utveckla bröstcancer.


Mat att äta

En del bröstcancerformer svarar bättre på en viss typ av mat bättre än andra former. I regel bör man hålla sig till en varierad och näringsrik kost för att minska risken för cancer. Följande livsmedel kan vara en del av en hälsosam kost som kan minska risken för att utveckla bröstcancer.

  • Frukt och grönsaker är rika på vitaminer, mineraler och antioxidanter.
  • Livsmedel som är rik på kostfibrer såsom fullkornsprodukter, bönor och baljväxter.
  • Mejeriprodukter med lågt fettinnehåll.
  • Välj fet fisk som till exempel lax, sill och makrill.
  • Livsmedel baserade på sojabönor, till exempel tofu, soya, edamame, misosoppa och sojamjölk.
  • Kryddor med antiinflammatoriska egenskaper såsom gurkmeja, ingefära, kanel, vitlök, cayenne och svartpeppar.
  • Växtbaserad mat innehåller mycket antioxidanter.

Frukt och grönt

Det är ingen nyhet att frukt och grönt är nyttigt. Oavsett vilken diet du håller dig till bör en stor del av den bestå av olika frukter och grönsaker. En amerikansk studie visade kvinnor som i huvudsak höll sig till en växtbaserad kost löpte 15 procent mindre risk att bli sjuk i bröstcancer. 

Utöver vitaminer och mineraler innehåller frukt och grönsaker flavonoider och karotenoider som har en hälsofrämjande effekt.

Kostfibrer 

Forskning visar att det finns en omvänd korrelation mellan konsumtion av kostfibrer och bröstcancer. Ju mer kostfibrer du får i dig desto lägre nivåer av östrogen i blodet har du. Höga halter av östrogen är kopplat till bröstcancer. Genom att få dig kostfibrer hjälper du magen och matsmältningssystemet att bli av med avfall och överskott av östrogen.

Bra fetter

Fetter har ett oförtjänt dåligt rykte. Men all fett är inte dåligt; det är skillnad på fett och fett. Kroppen behöver en viss mängd fett för att kunde fungera som den ska. Men det gäller att välja rätt typ av fett. 

Att få i sig en måttlig mängd omättat fett är bra för kroppen. Omättat fett finns i en mängd olika livsmedel såsom oliver, avokado, nötter och frön.

Lax, makrill och sill är exempel på feta fiskar med ett relativt högt innehåll av omega-3. Omega-3 är ett fleromättat fett som minskar risken för bröstcancer. Är du vegetarian kan du få i dig omega-3 från sjögräs, chiafrön, valnötter, linfrö, kidneybönor och edamamebönor.

Mat du bör äta mindre av

Följande exempel är livsmedel som möjligen kan öka risken för cancer:

  • Alkohol
  • Tillsatt socker
  • Fett
  • Rött kött
  • Processad (raffinerad) mat

Alkohol

Det finns en koppling mellan regelbunden alkoholkonsumtion och bröstcancer. Enligt WHO Europa låg alkohol bakom 40 000 nya bröstcancerfall i Europa under 2020. Forskare har visat att alkohol ökar nivåerna av östrogen, som i sin tur kan leda till bröstcancer. 

Socker

Enligt en studie från 2016 visade att möss som fick en diet rik på socker löpte större risk att utveckla tumörer i bröstkörtlarna. Dessa tumörer hade även större benägenhet att sprida sig till andra delar av kroppen.

Fett

Som nämnts tidigare är all fett inte dålig. Omättat fett som omega-3 är bra, och kan till och med ge ett visst skydd mot cancer. Däremot är fett från raffinerad mat dåligt och kan öka risken för cancer, även bröstcancer. 

Särskilt dåligt är transfetter som är en typ av fett som finns i raffinerad mat såsom friterad mat, munkar, förpackade kakor och bakelser. Det är rekommenderat att minska konsumtionen av transfetter. 

Rött kött

Att äta mindre rött kött är inte bara bra för miljön, men även för hälsan. Rött kött och charkprodukter innehåller ämnen som är cancerframkallande när de hettas upp eller bryts ner i magen. Enligt Livsmedelsverket bör man inte äta mer än 500 g rött kött i veckan.

Om du vill äta kött bör du istället välja fisk och fågel. Väljer du fet fisk som lax och makrill får du även i dig det nyttiga fettet omega-3. 

 Det