Cancerbehandling leder ofta till muntorrhet
I våra munnar finns stora spottkörtlar som producerar saliv. Hos vissa personer minskar produktionen av saliv, och muntorrhet uppstår. Anledningen till att salivproduktionen minskar kan variera, men många gånger beror det på sjukdomar och mediciner. Särskilt drabbade är patienter som medicinerar mot cancer.
Många personer märker inte att de lever med muntorrhet förrän situationen blivit allvarlig och besvärligare symtom visar sig. Något som ofta glöms bort i samband med sjukdomar och medicinering är att en nedsatt salivproduktion drabbar munnen och tänderna. Cytostatika påverkar kroppens cancerceller, men även de friska cellerna i kroppen. Under behandlingsperioden kan kroppen ha svårt att hinna med att förnya cellerna i slemhinnorna i munnen, och därför uppstår muntorrhet. Vi har pratat med Malin Linder, tandläkare och kliniskt ansvarig på tandvårdskedjan Aqua Dental.
Hur vet jag om jag lider av muntorrhet?
Hur mun och tänder påverkas av muntorrhet är individuellt, men vanliga komplikationer är:
- Hål i tänderna
- Dålig andedräkt
- Svårt att prata
- Smakstörningar
- Beläggningar
- Blåsor och sår
Om du upplever något av ovan nämnda symtom är det viktigt att du pratar med din läkare samt uppsöker tandläkare. Din läkare eller tandläkare kan hjälpa dig att hitta ett medel som stimulerar din salivproduktion. Det är viktigt att din tandläkare undersöker mun och tänder, för att upptäcka eventuella problem som en följd av muntorrheten. I många fall upptäcks muntorrhet av tandläkaren innan patienten uppfattat problemet, och därför är det viktigt att gå på kontinuerliga undersökningar hos tandläkaren.
Vad kan muntorrhet göra med mina tänder?
Cytostatika resulterar i torra slemhinnor, och de slemhinnor som drabbas mest är de i munnen. Torra slemhinnor i munnen leder lätt till svampsjukdomar och smärta. På grund av infektionskänslighet uppstår också lätt inflammation i tandköttet, som i värsta fall kan leda till tandlossning.
— Det är viktigt att upptäcka eventuell tandlossning i tid, eftersom den kan bromsas upp med rätt åtgärder. Det är också viktigt att ha en nära dialog med din läkare samt att gå på regelbundna besök hos tandläkare eller tandhygienist, och ibland hos båda. Då kan tidiga tecken på tandlossning fångas upp och du kan få hjälp med förebyggande behandling, säger Malin Linder, på Aqua Dental.
Hur åtgärdar jag muntorrhet?
Det finns ingen direkt behandling mot muntorrhet, men det går att lindra besvären. Det finns olika åtgärder du själv kan vidta för att motverka muntorrheten. Det är viktigt att borsta tänderna två gånger per dag med fluortandkräm och en mjuk tandborste. Du kan även skölja med fluorlösning regelbundet. Det rekommenderas också att du sköljer munnen med vatten efter att du ätit eller druckit något annat än vatten. Det finns medel och tabletter att köpa, som stimulerar salivproduktionen. Det är viktigt att komma ihåg att det ska vara sockerfria medel. I vissa fall kan det vara bra att uppsöka en tandvårdsklinik för att fluorlacka dina tänder.