Antalet leverfläckar avslöjar cancerrisk

Har du fler än elva leverfläckar på ena armen? Då kan du ligga i riskzonen för att drabbas av hudcancer menar forskare.


Att personer med fler leverfläckar löper större risk att drabbas av hudcancer är känt sedan tidigare. Men nu Leverfläckhar en grupp brittiska forskare genomfört en studie som gör det enklare att avgöra om man ligger i riskzonen och därför borde kontrollera sina leverfläckar, rapporterar TT.

Forskarna har undersökt 3 000 brittiska tvillingar, varav 400 män och kvinnor hade hudcancersjukdomen malignt melanom. Resultaten visar att de kvinnor som hade mer än 11 leverfläckar på sin högra arm ofta hade mer än 100 leverfläckar på kroppen totalt, vilket i sin tur medför en fem gånger högre risk att drabbas av hudcancer.

Att räkna leverfläckarna på sin arm kan därför, enligt forskarna, vara en enkel metod för att få en överblick på hur många leverfläckar en person har. Den informationen kan sedan användas för att bedöma om personen ligger i riskzonen för att drabbas av hudcancer. Dock bör man oavsett antalet leverfläckar ta alla hudförändringar på allvar.

– Och det som är viktigt att få fram är att man måste undersöka hela huden på patienten. En sådan här studie blir lite missvisande för det låter som att man kan titta på en arm och se om du har en melanomrisk eller inte, säger Hanna Eriksson, specialistläkare vid Karolinska sjukhuset till TT.

Läs mer om hudcancer här.