Annons från Cancer Research KI

Cancerforskning med AI premieras

Blue Sky-anslagen går till cancer-forskningsprojekt med hög risk och möjlighet till stora framsteg. I år belönades bland annat ett projekt som använder AI i forskningen och ett där nya metoder för precisions-medicin tas fram.


Det strategiska forskningsprogrammet inom cancer har varit verksamt vid KI sedan 2011, och Blue Sky Research Grants har utlysts regelbundet sedan start. Mattias Rantalainen, forskningsgruppledare vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik på KI, driver ett av de projekt som blev belönade med årets Blue Sky-anslag.

”Vi vill minska osäkerheten med våra AI-baserade modeller som utvecklas för att fungera som stöd för patologer”

– Mattias Rantalainen, forskningsgruppledare

I projektet utvecklar man AI-baserade datormodeller som tränas på bilddata från sjukvården med målet att förbättra diagnostisering av cancerpatienter.

– I dagsläget är det en patolog som bedömer vävnadsprover i ett mikroskop, men det finns en osäkerhet i bedömningarna. Vi vill minska osäkerheten med våra AI-baserade modeller som utvecklas för att fungera som stöd för patologer.

Ett annat projekt som belönades med ett anslag leds av Päivi Östling, forskare vid Science for Life Laboratory och institutionen för onkologi-patologi på KI. Hon ska med Lars Holmgrens forskargrupp utveckla nya sätt att mäta hur effekten av cancermediciner påverkas av förändringar i cellens arkitektur.

– Vi ska mäta hur effekten av över 500 cancerläkemedel påverkas av att kopplingen mellan cellens kärna och dess periferi rubbas. Sådana förändringar kan ofta ses i cancerceller och genom systematiska mätningar kan vi bättre förstå varför ett läkemedel fungerar eller inte.

Gemensamt för projekten är att de berör precisionsmedicin, som är metoder för att skräddarsy och anpassa behandlingen till individuella patienter.

– Framtidens cancervård kommer att gå mot systematisk insamling av molekylära profiler och mätningar för att kunna ta behandlingsbeslut på basen av dessa, avslutar Päivi Östling.