Varför ska kvinnor oroa sig för D-vitaminbrist?

Den senaste forskningen kring D-vitamin riktar sig mot kvinnor. Här är de senaste rönen kring D-vitamin för gravida och kvinnor med bröstcancer.


Debatt har pågått i Sverige om D-vitamintillskott ska rekommenderas till gravida kvinnor. I England råder redan sådana rekommendationer. Det på grund av forskning som har visat ett samband mellan D-vitaminnivåer i blodet hos gravida kvinnor och barn med högre benmassa. Men nu kommer en studie från England som visar att D-vitamintillskott under graviditeten inte förbättrar benhälsa hos barnet. I studien delades över 1100 gravida kvinnor i två grupper som antigen tog D-vitamintillskott dagligen eller fick placebo. Forskarna fann ingen skillnad i benmassa bland barnen som föddes från de två grupperna.

D-vitamintillskottDäremot verkar D-vitamin gynna barn som är födda under de mörka vintermånaderna. Vinterbarn vars mammor fick D-vitamintillskott hade starkare ben än vinterbarn i placebogruppen. Det tyder på att D-vitamintillskott är viktigt för att motverka vitaminbrist hos mammor i länder som får lite sol under vintern, till exempel Sverige.

Samtidigt publiceras en studie från Stanford University om D-vitamin och bröstcancer. D-vitaminets koppling till benskörhet är välkänt men forskare har nyligen blivit intresserad av vitaminets effekt även på cancer. Forskarna i USA visade att möss som åt en diet med lite D-vitamin fick tumörer i brösten tidigare än möss som åt tillräckligt med D-vitamin i kosten. De visade också att tumörceller med få D-vitaminreceptorer på ytan var mer aggressiva och spridde sig till andra organ. Resultaten pekar på att D-vitamin är viktigt för att bromsa både tillväxt och spridning av bröstcancer. Därför menar forskarna att bröstcancerpatienter ska ta reda på om de har en D-vitaminbrist för att åtgärda det så fort som möjligt.

ÄggD-vitamin kan vi få i oss via vår kost om vi äter mycket fisk, ägg och kött samt mjölkprodukter som är berikade med vitaminet. Vi producerar även D-vitamin själva med hjälp av solens UV strålar. Därför är det vanligare med D-vitaminbrist hos personer mörk hy eller som inte får mycket sol under året.