Prostatit
Prostatit är en inflammation i prostatan hos män. Inflammationen kan vara akut eller kronisk, och ha olika orsaker och behandlingsstrategier. Bara akut prostatit kan behandlas med antibiotika men för kronisk prostatit finns saker du kan göra själv för att minska besvär.
Vad är prostatit?
Prostatit är en inflammation i prostatakörteln som drabbar omkring 10 procent av alla män. Prostatit kan vara akut eller kronisk, där den kroniska formen är betydligt vanligare och egentligen ofarlig trots att det kan ge besvär under lång tid.
De som drabbas av prostatit är något yngre än dem som drabbas av prostatacancer. Inflammation i prostatan är en vanlig orsak till att söka vård bland män under 50 år medan godartad prostataförstoring eller prostatacancer är vanligare över 50 årsålder.
Kronisk prostatit
Varför får man kronisk prostatit?
Prostatit är en inflammation i prostatan som blir öm och svullen. Kallas också för kronisk bäckenbottensmärta då musklerna i bäckenbotten kan påverkas. Att den är kronisk betyder att problemen håller i under lång tid, ibland flera år, och symptom och besvär kommer och går.
Kronisk prostatit ger besvärande symptom men är egentligen ofarlig och orsakas inte av virus eller bakterier. Det är oklart varför vissa drabbas av denna kroniska form av inflammation i prostatan.
Symptom vid kronisk prostatit
- Ont i ryggslutet, nedre delen av magen
- Smärtan kan stråla mot ljumskarna, pungen och penis
- Gör ont att sitta
- Behöver kissa oftare
- Gör ont, svider eller är svårt att kissa
- Ont i samband med utlösning
Undersökning
Vid kronisk prostatit behöver läkare först utesluta att andra, allvarligare sjukdomar orsakar symptomen. Till exempel kan smärta i ländryggen vara orsakat av en skada eller annan sjukdom. Svårigheter att kissa eller smärta i underlivet kan vara orsakat av flera saker och läkare vill framförallt utesluta urinvägsinfektion, godartad prostataförstoring, prostatacancer eller blåscancer.
Undersökningen inkluderar ofta urinprov, blodprov och kroppslig undersökning.
PSA-prov och prostatit
PSA-prov används för att utvärdera risken för prostatacancer. Men vid prostatit kan PSA-provet också bli förhöjt. Därför krävs en fullständig undersökning för att skilja på de två diagnoserna. Till exempel kan läkaren känna på prostatan med ett finger via ändtarmen. Du kan behöva göra en biopsi för att undersöka om det finns cancer i prostatan.
Behandling vid kronisk prostatit
Kronisk prostatit går oftast över av sig själv. För att lindra smärta kan man ta receptfria smärtstillande och inflammationsdämpande medicin. Eftersom den kroniska inflammationen inte är orsakad av bakterier hjälper det inte att ta antibiotika.
Det finns en del andra behandlingar som undersöks för att hjälpa mot besvär med kronisk prostatit, men de har inte ännu ett starkt vetenskapligt underlag. Dessa metoder inkluderar akupunktur och avslappningsträning för att slappna av i bäckenbottenmuskulaturen. Dessutom kan transkutan elektrisk nervstimulering (TENS) användas för att minska smärta.
Förebygga prostatit – egenvård
Det finns några åtgärder att tänka på om du har återkommande besvär och symptom av kronisk prostatit. Till exempel gör kyla besvären värre. Därför är det bra att undvika kalla underlag samt att gå runt i våta badkläder och istället klä sig varmt.
Drick mindre kaffe och alkohol. Prostatit förvärras av alkohol och koffein. Detsamma gäller rökning och långvarig stillasittande.
Regelbundna utlösningar kan också minska besvären genom att se till att sekret från prostatan inte stoppar upp i prostatakörteln.
Att hålla magen regelbunden och undvika förstoppning kan minska trycket på prostatan i underlivet.
Ibland kallas kronisk prostatit för ett spänningstillstånd och stress kan förvärra problemen.
Akut prostatit
Orsakas av bakterier
Till skillnad från kronisk prostatit är den akuta inflammationen i prostatan orsakad av bakterier. De kan komma från urinvägarna eller en sexuellt överförbar sjukdom. I ovanliga fall kan man få akut prostatit efter en prostatabiopsi.
Symptom vid akut prostatit
Symptomen liknar kronisk prostatit men de kommer plötsligt och i samband med feber.
- Ont i ryggslutet, nedre delen av magen
- Smärta strålar till ljumskarna, pungen och penis
- Svårt att kissa, svider och gör ont
- Ont i samband med utlösning
- Smärtan är kraftig
- Hög feber och frossa
- Du känner dig riktigt sjuk
Undersökning
Vid akut prostatit görs en kroppslig undersökning där läkaren känner på magen, prostatan, pungen och penis. Dessutom tas urinprov för att testa för bakterier och spår av röda eller vita blodkroppar samt eventuella könssjukdomar.
Blodprov kan också ge svar på hur andra organ som lever och njurar mår och om det finns bakterier i blodet.
Viktigt att komma ihåg är att prostatit kan höja värdet vid PSA-prov men betyder inte cancer.
Behandling vid akut prostatit
Akut prostatit behandlas med antibiotika. Är infektionen kraftig kan man behöva antibiotika direkt i blodet.
Om du har svåra problem med att kissa eller inte kan kissa alls behövs kateter i urinblåsan.
De flesta blir bra efter antibiotikabehandling. Vissa får fortsatta problem (kronisk prostatit) men det hjälper inte att fortsätta med långa kurer av antibiotika.