Ny metod mot aggressiv bröstcancer hittad

Forskare från Harry Perkins Institute of Medical Research i Perth, Australien har utvecklat en ny metod för att ta itu med aggressiv bröstcancer. En metod mer effektiv än nuvarande behandlingar.


Studien fokuserade på en trippelnegativ bröstcancer, en cancerform med få behandlingsalternativ som blivit mycket motståndskraftig mot kemoterapi och återkommer ofta efter en kortare period.

Undersökningen kunde avslöja att motståndet till kemoterapi i denna typ av bröstcancer är kopplat till ett DNA-förändrat protein.

Proteinet hittas på två ställen i kroppen, i hjärnan och i bröstet.

De nya nanopartiklarna fungerar därför som en blockering av DNA-förändrat protein och levererar istället kemoterapeutiska läkemedel direkt till tumören, samtidigt som cancercellerna blir mer mottagliga för kemoterapi.

– Vi har funnit att våra nanopartiklar endast utlöser celldöd i denna mycket aggressiva form av bröstcancer, inte i friska celler, säger forskare Anabel Sorolla som ansvarar för forskarlaget, i ett pressmeddelande.

Teamet testar för närvarande en målsökande molekyl som fungerar som en GPS-navigator som skickar nanopartiklar direkt till området där tumören ligger.