✕ Stäng

Mammografi

Alla kvinnor från 40-års åldern kallas på mammografi, röntgen av brösten. Detta för att upptäcka cancertumörer i brösten i tidigt skede.

Linda Nestor, journalist och redaktör på Healthcare Media
Senast uppdaterad 15 april 2019

Symptom

Tack vare mammografi har en liten tumör upptäckts (högst upp i vänster hörn)

Mammografi – vilka kallas?

Vissa landsting börjar kalla kvinnor redan från 40 års ålder på mammografi medan andra landsting tidigast kallar kvinnor i 45- till 50-års ålder. Detta varierar beroende på landstingens och regionernas resurser.

Om man har bröst- eller äggstockscancer i släkten brukar man få gå på tätare kontroller.

Undersökningen

Båda brösten röntgas ur olika vinklar. Ibland undersöks brösten även med ultraljud. Ultraljud är särskilt effektivt om brösten innehåller mycket bröstkörtelvävnad som kan vara svårt att tolka genom röntgen.

Om bilderna blev otydliga eller om det finns en misstänkt cancertumör kallas du till mammografi igen. Där görs undersökningen om. Då känner även en läkare igenom brösten, lymfkörtlarna i armhålan och nyckelbenen.

Om knöl upptäcks

Om en knöl upptäcks behöver läkaren ta ett cellprov från denna knöl för att kunna avgöra om det är cancer eller inte. Detta görs genom en så kallad punktion: En smal nål förs in genom bröstet för att få ut ett vävnadsprov från knölen.

Om det, trots cellprov, inte går att fastställa om knölen är cancer så opereras knölen ut i alla fall. Då under narkos och man får gå hem samma dag. Efter en vecka får man resultatet.

Om det är bröstcancer

Om det visar sig att knölen är bröstcancer får du behandling för detta. Man får också göra ett antal undersökningar för att kontrollera att cancern inte har spridit sig. Behandlingen ser olika ut beroende på vilken typ av cancertumör det är, hur stor den är och om den har spridit sig.