Solkräm effektivare mot hudcancer än man tidigare trott

Hudcancer är den cancerform som ökar snabbast i Sverige, och fler svenskar än någonsin dör idag av hudcancer. I och med detta har många ifrågasatt solkrämens skydd. Men nu visar en ny forskning att solkrämen skyddar till och med bättre än man tidigare trott.


solkräm effektivare mot hudcancer än man tidigare trott

Trots att solskyddsfaktor har en skyddande effekt så ökar risken för hudcancer om du solar (med solskyddsfaktor) i mer än en timme.

Våra solvanor är den främsta orsaken till att fler och fler drabbas av malignt melanom, vilket är den allvarligaste formen av hudcancer.

Att skydda sig med solkräm har länge varit en kontroversiell fråga och forskare har inte varit säker på dess effekt. Men en australiensk studie, som DN tagit del av, visar nu att solkräm halverar risken att drabbas av hudcancer.

I studien deltog 1600 personer där en grupp smörjde sig med solskyddsfaktor 16 varje morgon under fem år. Efter tio år hade 11 personer som smörjt sig regelbundet drabbats av malignt melanom jämfört med 22 personer i en annan grupp som bara ibland eller aldrig smörjde sig med solkräm.

Resultat pekar därför på att solkräm kan halvera risken för hudcancer.

Exakt vad som orsakar malignt melanom är ännu idag inte helt klarlagt. Men man vet att både UVA- och UVB-strålning påverkar. Och även strålning så som värme och synligt ljus.

Man vet också att solkräm med hög solskyddsfaktor skyddar bättre. Solskyddsfaktor bör dock bara vara ett komplement till kläder. Att ligga på stranden timme efter timme (trots hög solskyddsfaktor!) är inget som rekommenderas.

Under 2012 fick 3400 svenskar diagnosen malignt melanom. Fler än 500 personer dog av sjukdomen under 2012.