Pankreatit (bukspottkörtelinflammation)

Vad är pankreatit? Pankreatit är en inflammation i bukspottkörteln som har en del gemensamma symtom med bukspottkörtelcancer. En kronisk inflammation i pankreas kan öka risken för cancer. Bukspottkörtelinflammation kan vara antingen akut eller kronisk.

kronisk-pankreatit


Vad är pankreatit?

Pankreatit är en inflammation i bukspottkörteln och kan antingen vara akut eller kronisk. Typiskt för både akut och kronisk pankreatit är kraftig smärta i övre delen av magen och orsakas oftast av antingen alkoholkonsumtion eller gallsten.

Akut pankreatit – bukspottkörtelinflammation

Den vanligaste orsaken till akut pankreatit är kraftig alkoholkonsumtion eller gallsten. Det är viktigt att ej fortsätta att konsumera alkohol om man har drabbats av akut pankreatit då detta kan förvärra tillståndet. Alkohol är en av de vanligaste orsakerna till akut pankreatit. Gallsten är också en av anledningarna och det är viktigt att söka sig till läkaren vid nedan symtom.

Symtom vid akut pankreatit:

  • Smärta i magen som snabbt blir värre
  • Smärtan strålar ut i ryggen
  • Illamående, kräkningar
  • Blodtrycksfall kan göra att du svimmar
  • Högre kroppstemperatur eller feber

Undersökning

För att upptäcka pankreatit görs ofta flera undersökningar som blodprov och ultraljud för att upptäcka gallsten.

Behandling

I de flesta fallen, runt 80-90 procent, läker inflammationen ut på några dagar. Det finns inget botemedel för pankreatit så läkaren behandlar dina symtom.

Behandlingar vid akut pankreatit kan vara:

  • Vätska
  • Fasta i ett par dagar
  • Smärtlindring
  • Antibiotika, kan behövas vid mer komplicerade fall
  • Operation

Om en akut pankreatit har lett till så kallade nekroser i bukspottkörteln (områden av döda celler) kan körteln bli infekterad, det kan samlas vätska i körteln, organ som njurar och lever kan påverkas och man kan få blodförgiftning. I dessa fall kan man behöva behandling med antibiotika och vid en operation kan man ta bort nekroser och tömma ut vätska som samlats.

Prognos vid akut pankreatit

Omkring 80-90 procent av patienter med akut pankreatit blir friska inom några dagar. En mindre andel av patienter får en kraftigare reaktion och kan behöva vård på en intensivavdelning för att flera organ i kroppen har påverkats.

Kan man förebygga pankreatit?

Om man en gång har fått akut pankreatit orsakat av alkohol är det väldigt viktigt att sluta dricka alkohol för att undvika att drabbas av pankreatit igen eller att inflammationen ska bli kronisk.

Vissa studier har visat att akut pankreatit som inte är orsakat av gallsten kan ha en koppling till kosthållning, där det är positivt att äta bland annat fisk och grönsaker. Kolhydrater med högt GI-värde verkar däremot inte bra för att minska risken för pankreatit.

Kronisk pankreatit – bukspottkörtelinflammation

En vanlig orsak till kronisk pankreatit är kraftig alkoholkonsumtion under en lång tid. En inflammation irriterar bukspottkörteln och kan med tid påverka körtelns produktion av viktiga hormoner och ämnen för matsmältning. Då kan kronisk pankreatit påverka hela kroppen och leda till följdsjukdomar.

Rökning verkar vara en riskfaktor för pankreatit om man rökt mycket under lång tid (omkring 1 paket om dagen i 20 år eller mer). Andra, mindre vanliga orsaker till pankreatit är ärftlighet eller som en biverkning av ett läkemedel du tar.

Symtom vid kronisk pankreatit:

  • Ont högt upp i mitten av magen
  • Smärtan strålar mot rygg mellan skulderbladen
  • Smärtan blir värre när du ätit eller druckit alkohol
  • Diarré, med tid kan avföringen bli grötliknande
  • Du går ner i vikt

Undersökning av inflammation i bukspottkörteln

Likt vid akut pankreatit använder man blodprover och ultraljudsundersökning för att undersöka om det finns gallsten. Mer avancerade bildundersökningar kan också göras för att se skador på bukspottkörteln. Till exempel magnetkameraundersökning.

Behandling av bukspottskörtelinflammation

Det finns inget bot för kronisk pankreatit så läkaren behandlar symtom med till exempel smärtstillande och inflammationshämmande. Vid kronisk inflammation försöker man fördröja att bukspottkörtelns funktion ska påverkas för mycket. Därför kan man också behandla genom att ge läkemedel som ersätter de viktiga ämnen som bukspottkörteln borde tillverka.

Det kan bli aktuellt med en operation för att ta bort skadade delar av pankreas och man kan behöva intensivvård om inflammationen har påverkat flera delar av kroppen eller man har fått blodförgiftning.

Följdsjukdomar av pankreatit

Bukspottkörteln tillverkar viktiga ämnen för matsmältning och för att kontrollera blodsockernivån. Om bukspottkörteln länge har varit irriterad av en inflammation kan produktionen av dessa ämnen också påverkas.

Till exempel betyder det att viktiga enzymer som hjälper att smälta maten, inte tillverkas. Det leder till att matsmältningen blir sämre, avföringen ser annorlunda ut och du går ner i vikt. Då behandlas man med enzymer i tablettform för att ersätta de som inte tillverkas.

Efter en längre tid med pankreatit kan även bukspottkörtelns produktion av hormoner som styr blodsockernivån påverkas. Då kan man få diabetes vilket kan kräva behandling resten av livet.

Pankreatit och bukspottkörtelcancer

Kronisk inflammation i bukspottkörteln kan öka risken för bukspottkörtelcancer. Vissa symtom är lika mellan pankreatit och bukspottkörtelcancer, till exempel smärta i magen och rygg, förändrad avföring, viktnedgång och diabetes.

Det finns även vissa andra sjukdomar som har liknande symptom, som kan utredas och uteslutas när du besöker läkare.