Köp rätt solskyddsfaktor för bäst skydd

Ska du vistas i solen i sommar? Tänk då efter i en sekund extra innan du köper din solkräm. Vilken solkräm du köper kan nämligen ha en avgörande roll.


Solkrämen bör skydda mot både UVA och UVB

Alla solkrämer skyddar inte mot både UVA och UVB. Läs därför noga på förpackningen.

Alla solkrämer skyddar inte mot både UVA och UVB. Läs därför noga på förpackningen.

När du väljer solkräm är det viktigt att du väljer en solkräm som både skyddar mot UVA och mot UVB.

Det finns nämligen olika sorters strålning från solen: UVA, UVB och UVC.

UVA-strålar – orsakar cancer och åldrande hud

Solljuset består till 90 procent av UVA-strålarna. Det är dessa strålar som gör att vi blir bruna, gör att vår hud åldras i förtid och som kan orsaka hudcancern malignt melanom och basaliom.

Dessa strålar tränger dessutom djupt ner i huden.

UVB-strålar – gör att vi bränner oss

UVB-strålarna tränger inte lika djupt ner i huden som UVA-strålarna. Det är framförallt UVB-strålarna som gör att du bränner dig och kan orsaka förutom basaliom och malignt melanom även skivepitelcancer.

UVC-strålar – når inte oss på jorden

UVC-strålar absorberas av atmosfären och når därför inte jordytan och dig.

Minst 30 i solskyddsfaktor

För att få bäst skydd ska du använda en solkräm med minst solskyddsfaktor 30. Detta i Sverige. Är du utomlands kan du behöva ännu högre.

Detta är dock väldigt olika då vi är olika känsliga för solen beroende på vilken hudtyp vi har. Får du lätt fräknar, är blond eller bränner dig lätt bör du aldrig gå under solskyddsfaktor 30.

Solen är också olika stark beroende på var i världen du befinner dig och vilken tid på dygnet du är i solen. I Sverige är UV-index mellan 4-7 på sommaren. Vid ekvatorn är dess värden uppemot 15. Därför kan en ljushyad person bränna sig redan efter 10 minuter i exempelvis Thailand.

Solskydd för barn

Barn kan med fördel använda den högsta solskyddsfaktorn som finns, ha en vattenfast solkräm samt även skyddas med kläder och att vara i skuggan. Barn under ett år ska inte vara i solen överhuvudtaget.

Solkräm för barn ska helst inte innehålla parfym och konserveringsmedel. Att som barn bränna sig flera gånger är en riskfaktor för malignt melanom senare i livet.

Kläder, skugga och brillor är bäst

Även om solkräm ofta är nödvändigt för både vuxna och barn är kläder och skugga det bästa solskyddet.

Glöm heller inte bort ögonen. Använd därför solglasögon då detta skyddar ögonen. Även billiga solglasögon skyddar ögonen. Undvik dock solglasögon med blått glas då detta istället kan skada din syn.