✕ Stäng

Bukspottkörtelns funktion

Bukspottkörteln sitter bakom magsäcken och producerar många ämnen med viktiga funktioner. Hormonet insulin, som kontrollerar blodsockernivåer, tillverkas i bukspottkörteln och det gör även många enzymer som hjälper till att smälta maten i tarmsystemet.

Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 15 april 2019

Var sitter bukspottkörteln?

bukspottkörtel

Bukspottkörteln sitter bakom magsäckens nedre del. I bilden är den färgad i gult och har knottrig yta.

Bukspottkörteln är ett organ som sitter i bukhålan, bakom magsäckens nedre del. Pankreas är ett annat namn för bukspottkörteln. Organet är ungefär 15-25 cm långt, i sidled.

Genom bukspottkörteln går en kanal som tömmer ut i tolvfingertarmen, den bit av tarmen som kommer direkt efter magsäcken.

Innan tolverfingertarmen, går kanalen ihop med liknande gångar från levern och gallblåsan så att allt som kommer från de tre organen töms på samma ställe.

Bukspottkörtelns funktion

Bukspottkörteln tillverkar flera ämnen som har olika viktiga funktioner i kroppen. Till exempel produceras enzymer och hormoner i pankreas.

Matsmältningsenzymer

I bukspottkörteln tillverkas flera enzymer som är till för att bryta ner näringsämnen i maten. Till exempel tillverkas lipaser och proteaser som bryter ner fetter och proteiner.

Enzymerna släpps ut genom pankreasgången till tolvfingertarmen.

Blodsockerhormoner

I bukspottkörteln finns flera olika typer av celler som producerar olika hormoner. Bland annat alfa-celler som tillverkar glukagon och beta-celler som tillverkar insulin.

Glukagon och insulin kontrollerar blodsockernivån. Glukagon höjer blodsockret och insulin sänker blodsockret.

Bukspottkörteln producerar även andra hormoner som hjälper till att reglera blodsockret, samt hormonet ghrelin som stimulerar aptit.

Hormonerna som görs i bukspottkörteln släpps inte ut i tolvfingertarmen utan går ut direkt i blodet och påverkar hela kroppen.

Sjukdomar i bukspottkörteln

Pankreatit

En inflammation i bukspottkörteln kallas pankreatit. Inflammationen kan vara akut eller kronisk. Kraftig alkoholkonsumtion kan leda till pankreatit. Även gallsten eller vissa läkemedel kan orsaka en inflammation i bukspottkörteln.

Kronisk inflammation är oftast orsakad av kraftig alkoholkonsumtion under lång tid.

Bukspottkörtelcancer

Tumörer kan bildas i bukspottkörteln och kallas bukspottkörtelcancer eller pankreascancer. Denna cancerform ger ofta få eller inga symtom i början och är därför svår att upptäcka förrän cancer redan hunnit sprida sig.

Det går att behandla bukspottkörtelcancer med operation om cancern inte har spridit sig.

Läs mer om symtom, undersökning, behandling och prognos vid bukspottkörtelcancer här.

Diabetes

De två huvudsakliga typerna av diabetes är typ 1 och typ 2 diabetes.

Diabetes typ 1 är en så kallad autoimmun sjukdom vilket betyder att kroppens immunsystem attackerar egna celler. I detta fall är det de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln som angrips. Om insulinproduktionen minskar eller helt försvinner kan inte blodsockret kontrolleras längre. Diabetes typ 1 kan behandlas genom att ta insulinsprutor.

Vid typ 2 diabetes är det inte bara insulinproducerande celler i bukspottkörteln som påverkas. Celler i andra delar av kroppen blir mindre känsliga för hormonet samtidigt som hormonproduktionen minskar. Som behandling börjar man ofta med läkemedel som ökar känsligheten för insulin men med tiden behövs också behandling med insulin.