Behandling av hjärntumör

Hjärntumör behandlas i de flesta fall med operation. Ibland krävs det kompletterande behandling med strålning och/eller cytostatika. Dessutom kan du få medicin för att lindra vissa symptom.


Ta bort tumören med operation

Behandling av hjärntumör

Strålbehandling kan ibland behövas som kompletterande behandling vid hjärntumör.

Att operera bort hjärntumören är en av de viktigaste metoderna för att bli botat. Idag behandlas ungefär hälften av alla hjärntumörer med hjälp av endast operation.

När det behövs kompletterande behandling

Ibland kan det vara komplicerat att ta bort tumören endast med operation. Detta beror på var tumören sitter och vilken typ av tumör det är.

Om tumören sitter i en del av hjärnan där det inte går att operera bort hela utan att skada livsnödvändiga delar kan man komplettera behandlingen med strålbehandling eller cytostatika.

Denna kompletterande behandling behövs också vid mer aggressiva cancerformer.

Strålbehandling

När en cell utsätts för strålning så skadas den och dör. Därför vill man med strålbehandling att cancercellerna ska skadas så mycket som möjligt medan cellerna bredvid ska få så lite skada som möjligt.

Strålbehandling är därför effektivt mot cancer, men ökar också riskerna för komplikationer om andra celler skadas.

Därför finns det en gräns över hur mycket strålning du kan få. Idag försöker man också undvika strålbehandling till barn i den mån det går då deras hjärna fortfarande växer.

Cytostatika

Ibland behandlas hjärntumör även med cytostatika. Detta beror bland annat på patientens tillstånd och vilken typ av hjärntumör det är.

Har du den elakartade hjärntumören gliomen så ingår cytostatika alltid i rutinbehandlingen. Behandlingen kan också ges i kombination med strålbehandling.

Behandling av symptom vid hjärntumör

Illamående och huvudvärk kan bero på att hjärntumören har en svullnad i hjärnan. Detta kan behandlas med hjälp av kortison.

Epileptiska anfall kan förebyggas med epilepsimedicin.

chat
expand_more

Hitta rätt artiklar om cancer

clear