Paus under bröstcancerbehandling ofarligt
Hormonbehandling vid bröstcancer tar lång tid och för med sig biverkningar som kan drastiskt påverka patientens livskvalité. Nu visar ny svensk forskning att avbrott från mediciner i några månader om året kan göra behandlingen mer uthärdlig.
Vid hormonkänslig bröstcancer är strålning och antihormonella läkemedel standardbehandling. Vanligtvis ges behandlingen under en lång tid, minst fem år, vilket för med sig biverkningar som stelhet i kroppen och sköra slemhinnor i underlivet.
Biverkningar försämrar inte bara livskvalité men leder till att många kvinnor inte kan fullfölja behandlingen och förlorar det extra skyddet mot återfall som läkemedel kan ge.
Därför har forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg studerat om det är möjligt att ta uppehåll under behandlingen utan att förlora effekt.
Studien är baserad på 4900 kvinnor från 22 olika länder som redan genomgått fem år av antihormonell behandling. Under studiens gång fick de ytterligare fem års behandling med läkemedel som minskar risk för metastaser. En grupp av kvinnor fick ta uppehåll med läkemedlen i tre månader varje år.
Resultaten visar att kvinnor mår bättre på grund av mindre biverkningar om de tar uppehåll och effekten av behandlingen påverkas inte.
Men forskare bakom studien varnar att resultaten inte ska misstolkas, alla ska inte göra uppehåll. Särskilt inte under de första åren av behandling och strålbehandling ska fortsätta som vanligt.
Resultaten kunde heller inte med säkerhet visa att kvinnor fick mindre risk för återfall av att ta uppehåll, antal återfall låg på samma nivå som för kvinnor som inte tog avbrott. Men studien visar åtminstone att en paus i cancerbehandling är ofarligt.
– Det är inte enkelt att hålla på länge med antihormonell behandling. Många mår riktigt dåligt av medicinerna och för vissa kan det vara rimligt med uppehåll, säger Per Karlsson, forskare bakom studien, i ett pressmeddelande.