Kunskap och gemenskap i fokus under blodcancermånaden

I samband med blodcancermånaden september välkomnar Blodcancerförbundet patienter och närstående till tre separata föreläsningsdagar runtom i landet. Detta med det huvudsakliga målet att sprida tillförlitlig information om blodcancer och livet som berörd av blodcancer eller annan allvarlig blodsjukdom.


Under den officiella blodcancermånaden september bjuder Blodcancerförbundet, Sveriges enda rikstäckande organisation till för dig berörd av blodcancer eller annan allvarlig blodsjukdom, in till tre föreläsningsdagar om olika blodcancerdiagnoser (MDS/AML, Lymfom och KLL/KML).

Här är du som är intresserad av att träffa andra berörda, samtidigt som du får mer kunskap om din diagnos, varmt välkommen att anmäla dig till valfri temadag. Förutom tillförlitlig information från välrenommerade föreläsare och gemenskap från andra berörda, utlovas lunch och fika i trivsamma lokaler.

Blodcancerförbundet

Är du själv drabbad av blodcancer eller annan allvarlig blodsjukdom, närstående eller bara vill stötta en livskraftig och nytänkande organisation? Då kan du bli medlem i Blodcancerförbundet. Ju fler människor som ansluter sig till vår gemenskap, desto större möjligheter finns att påverka livet för alla blodcancerdrabbade till det bättre. Dessutom finns möjligheten att få stöd, kunskap och råd om hur du bättre kan handskas med din sjukdom. Kostnaden för att bli medlem ligger mellan 50 till 250 kronor per år beroende på förening och typ av medlemskap.

 

En aktiv organisation för dig – och dina närstående
Erfarenheter från Blodcancerförbundets medlemmar visar på att det dyker upp många känslor och frågor när sjukdom bryter ut, vid återfall eller i vardagslivet som blodcancerberörd. Detta gäller både för den som själv har drabbats, men även för anhöriga och andra närstående. Ofta finns ett stort behov av information om olika behandlingsalternativ, livet som drabbad av allvarlig sjukdom, den senaste forskningen kring en viss diagnos och vart det går att vända sig för att få hjälp och stöd i olika frågor. Många söker också efter viktig kunskap som vården inte alltid tillhandahåller, och som kan vara svår att hitta på egen hand.

Ett sätt att få denna information är att gå på en av de temadagar som Blodcancerförbundet arrangerar löpande under året. Dessa aktiviteter är gratis för alla medlemmar i gemenskapen, som dessutom har företräde om det skulle bli fullbokat. Att bli medlem är dock enkelt gjort och kostar inte mer än 50 till 250 kronor per år beroende på förening och typ av medlemskap. Utöver möjligheten att närvara på de tiotal temadagar som arrangeras under året ingår därtill medlemstidningen Haema, tillgång till stödpersoner och chansen att delta på regionala aktiviteter såsom julbord, kaféträffar, gemensamma promenader och mycket mer. Dessa aktiviteter anordnas av ens lokalförening.

– Dessutom bidrar man genom sitt medlemskap till att vi blir en starkare samhällskraft att räkna med i dialogen med vården, myndigheter och politiker. Något som är avgörande för att vi som organisation effektivt ska kunna arbeta vidare med våra kärnfrågor om tillgång till ny livshöjande forskning, större patientinflytande och tillgång till god cancerrehabilitering säger Blodcancerförbundets verksamhetschef Christian Pedersen och fortsätter:

– Indirekt stöttar man också blod- och blodcancerforskningen i Sverige idag genom sitt medlemskap, då vi på förbundet ansvarar för Blodcancerfonden som är landets enda ideella stiftelse med 90-konto med ett specifikt fokus på blodcancerområdet.

Blodcancermånaden september
September är en speciell månad för Blodcancerförbundet. Det är nämligen då den officiella blodcancermånaden äger rum.

– Det är ett utmärkt tillfälle för oss att lägga in en extra växel, även om vi som företräder landets blod- och blodcancerberörda ser varje månad som en blodcancermånad. Vi har till exempel tidigare i år haft liknande temadagar för bland annat de tre MPN-diagnoserna och myelom, klargör Christian som ser fram emot att på kort tid uppmärksamma totalt fem stycken blod- och blodcancersjukdomar via tre temadagar i samband med september månad.

– Det roligaste med min tjänst är att träffa de människor vi som organisation jobbar för. Dessutom vet jag om att aktiviteter som dessa är väldigt uppskattade bland våra medlemmar. Dels för att erhålla mer kunskap om sin sjukdom från landets främsta överläkare och forskare inom sitt respektive område, men också för att få möjlighet att träffa andra berörda. Känslan av gemenskap och att man inte ska känna sig ensam i sin situation som patient eller närstående är jätteviktig för oss, särskilt när det rör sig om relativt ovanliga sjukdomar.

Kommande temadagar

Inför den officiella blodcancermånaden september storsatsar Blodcancerförbundet för att sprida information om de olika diagnoser de företräder. Bland annat genom att arrangera tre stycken temadagar på olika platser i landet. De diagnoser, datum och orter som gäller är:

  • Myelodysplastiska syndrom (MDS) och akut myeloisk leukemi (AML), 7 september i Göteborg (Scandic Crown, Polhemsplatsen 3)
  • Lymfom, 14 september i Stockholm (Scandic Continental, Vasagatan 22)
  • Kronisk lymfatisk leukemi (KLL) och kronisk myeloisk leukemi (KML), 21 september i Linköping (Scandic Frimurarehotellet, Sankt Larsgatan 14)

Anmäl dig gärna till en föreläsning här!