HPV möjlig orsak till prostatacancer

Enligt en ny studie kan mäns sexuella bakgrund vara en riskfaktor för prostatacancer. Många män med prostatacancer har nämligen också en HPV-infektion.


HPV möjlig orsak till prostatacancer

En möjlighet är att även män i framtiden kommer vaccineras mot HPV.

Det är fortfarande inte helt kartlagt vad som orsakar prostatacancer och vilka riskfaktorer som finns. Men en banbrytande studie kopplar nu ihop prostatacancer till HPV.

– Den kliniska delen av min forskning genomfördes i Indien och visar att 41 procent av män med prostatacancer också är smittade med HPV, förmodligen fick de viruset redan när de var unga och sexuellt aktiva. Viruset drabbar sedan vävnaden och prostatacancer utvecklas 15-20 år senare, på ett liknande sätt som livmoderhalscancer utvecklas hos kvinnor, säger Neha Singh, forskare bakom studien, i ett pressmeddelande vid högskolan i Skövde.

Vill du diskutera med andra om prostatacancer? Följ denna länk till Healthcare Forum.

Däremot finns det andra studier som hävdar det motsatta och mer forskning behövs för att klargöra resultaten. Därför planerar nu Neha Singh att utöka sin kliniska forskning till svenska män.

Om resultaten fortsätter att koppla ihop HPV och prostatacancer så finns det möjlighet för män att vaccineras med HPV-vaccin, på samma sätt som flickor idag vaccineras för att förebygga livmoderhalscancer.

Fakta prostatacancer
  • Prostatacancer är den cancerform i Sverige som är allra vanligast, då den drabbar 10 000 män varje år
  • Vanliga symptom brukar vara besvär med att kissa
  • Om cancern upptäcks i tid, och inte hunnit sprida sig, ser oftast prognosen god ut
  • Läs mer om prostatacancer här ”Prostatacancer – den vanligaste cancern hos män