Fastställt: Charkuterier är cancerframkallande

Att äta stora mängder rött kött eller chark kan orsaka cancer. Världshälsoorganisationen, WHO, listar nu processat kött som cancerframkallande och rött kött som förmodligen cancerframkallande.


bacon

WHO har nyligen kommit ut med en uppdaterad lista på cancerframkallande produkter, där listas nu processat kött, till exempel bacon och rökt skinka. Det är första gången ett livsmedel hamnar på listan, som också inkluderar arsenik och tobak.

Kopplingen speciellt stark till tjocktarmscancer

Bevisen för att både rött kött och charkprodukter kan orsaka cancer har de senaste åren blivit allt fler. Forskning som stödjer WHOs nya klassificeringen menar att 50 gram processat kött per dag ökar risken för tarmcancer med 18 procent. Det betyder att risken för cancer hos en enskild individ är ganska liten men att den ökar desto mer charkprodukter du äter.

rott-kottRött kött också farligt

Samtidigt har rött kött (nöt, fläsk, lamm och get) klassificerats som förmodligen cancerframkallande. Även där är länken främst till tjocktarmscancer men har kopplats till cancer i bukspottskörtel och prostata.

Även Livsmedelsverkets kostråd överensstämmer med de nya rubriceringarna. Deras råd är att begränsa konsumtionen av rött kött och chark till 500 gram i veckan.