Vilka drabbas av tjocktarmscancer?

Tjocktarmscancer är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige. Varje år drabbas 4000 personer. Varför vissa drabbas är fortfarande inte helt kartlagt, men man vet att olika faktorer spelar in.


vilka drabbas av tjocktarmscancer

I forskning så finns det koppling mellan rött kött och tjocktarmscancer.

Ålder

Det är oftast äldre personer som drabbats av tjocktarmscancer, vanligast i 70-75 års ålder. Det är väldigt ovanligt att personer under 30 år drabbas av tjocktarmscancer.

Ärftlighet

Man vet inte varför vissa drabbas av tjocktarmscancer, men finns tjocktarmscancer i släkten har man en större risk att drabbas.

Ärftlig cancer misstänks först när många familjemedlemmar får samma form av cancer. Ofta då att någon får cancer i yngre ålder, exempelvis om någon får tjocktarmscancer redan vid 45 års ålder.

Livsstil

Det finns mycket som tyder på att mat- och levnadsvanor påverkar cancer i tjocktarmen. Detta visar sig tydligt genom att tjocktarmscancer är mer vanligt i länder där man äter mycket rött kött och fett, lite frukt och grönt samt inte tillräckligt med fysiskt aktivitet, så som i Sverige och USA.

Men det finns alltid undantag. Även om det är väldigt sällsynt att personer som aldrig äter kött drabbas av tjocktarmscancer så är det fortfarande en risk. Precis som en icke-rökare kan drabbas av lungcancer.

Kön

Tjocktarmscancer är lika vanligt hos kvinnor som hos män.

Vart startar tjocktarmscancer?

Majoriteten av tjocktarmscancer startar i en polyp.

Polyper är en liten utväxt av vävnad från en slemhinna. De är oftast ofarliga men vissa polyper kan utvecklas till cancer, dessa polyper kallas för adenomer.