✕ Stäng

Vad är skelettcancer?

Skelettcancer uppstår oftast av att cancer i någon annan kroppsdel sprider sig till skelettet. Detta kallas för sekundär skelettcancer. Men det finns också cancer som startar i skelettet även fast det är mycket ovanligt. Skelettcancer ger symptom som värk i skelettet i armar, ben och rygg.

Linda Nestor, journalist och redaktör på Healthcare Media
Senast uppdaterad 27 september 2019

Symptom på skelettcancer

Symptom på primär skelettcancer är oförklarlig värk i armar, ben och rygg som inte går över. Värken sker oftast på natten. Tumören i skelettet kan också ge en svullnad.

Vilka drabbas?

Ungefär 80 personer insjuknar varje år av primär skelettcancer i Sverige. Däremot finns det många som drabbas av dottertumörer, metastaser, i skelettet då cancern har spridit sig från exempelvis bröstcancerprostatacancer eller lungcancer.

Primär skelettcancer – olika former

Om cancern startar i skelettet kallas det för primär skelettcancer. Ewings sarkom, osteosarkom och kondrosarkom är de vanligaste formerna av primär skelettcancer.

Osteosarkom

Osteosarkom är den vanligaste typen av skelettcancer hos barn och ungdomar. Tumören sitter ofta i knäleden eller i axeln och drabbar oftast ungdomar i pubertetsåren. Symptom på osteosarkom är smärta även i vila.

Ewings sarkom

Uppstår oftast på lårbenet eller i bäcken, revben eller kotor och drabbar oftast barn. Ewings sarkom kan även utvecklas i mjukdelarna nära skelettet. Vanliga symptom på Ewings sarkom är rörelse- och belastningssmärtor samt smärta vid vila.

Kondrosarkom

Cancertumören växer långsamt och drabbar oftast äldre människor. Symptom på kondrosarkom är smärta och värk men kan ibland misstolkas med ischias eller förslitning i höftleden då kondrosarkom i bäckenet kan orsaka värk i rygg och lår.

Undersökning

symptom på skelettcancer

Cancertumörer kan oftast upptäckas på röntgen. Ofta ser läkaren redan då om det handlar om en godartat eller elakartad tumör men för att få en säker diagnos krävs det även undersökning med magnetkamera och finnålsbiopsi. Med finnålsbiopsi menas att man tar ut celler från benet för att analysera dessa.

Tumörer som växer i skelettet kan både vara godartade och elakartade. Men även de godartade kan skada skelettet.

Behandling

Behandling av skelettcancer sker oftast med cytostatika, både innan och efteroperation. Ibland kombineras operationen och cytostatika med strålning.

Cytostatika gör att gör att celldelningen hämmas. Operation tar bort tumören/tumörerna och strålning förstör cancercellerna.

Dock finns det många jobbiga biverkningar av dessa behandlingar eftersom cytostatika och strålningen även dödar friska celler. Vanliga biverkningar är hårförlust, trötthet, minskad aptit, illamående och ökad infektionsrisk.

Prognos

Vid primärskelettcancer ser prognosen bra ut där 60 till 80 procent av alla patienter lever efter fem år.