✕ Stäng

Utredning av lymfom

Om du misstänker att du har lymfom ska du kontakta din vårdcentral. Du kommer då bli undersökt och ett cellprov tas från en lymfkörtel.

Linda Nestor, journalist och redaktör på Healthcare Media
Senast uppdaterad 15 april 2019

Hodgkin_lymphoma_cytology_largeUtredning – cellprov ger besked

För att ta reda på om du har lymfom får du först genomgå en kroppsundersökning av en läkare.

Läkaren kommer att ta ett cellprov från en svullen lymfkörtel. Detta görs med en tunn nål. Detta cellprov kan ge besked om det finns cancer eller inte. Ibland kan man behöva göra flera cellprover. Därefter gör läkaren ett vävnadsprov.

Vävnadsprov – för att säkerställa

Om lymfkörteln sitter på ett sådant sätt att det är lätt att operera ut den så gör man detta. Om körteln inte kan opereras ut för man istället in en lite grövre nål och tar på detta sätt ett vävnadsprov.

Efter en vecka får man svar om vävnadsprovet/lymfkörteln visar på cancer.

Vart i kroppen sitter cancern?

Om det visar sig att man har lymfom (cancer i lymfsystemet) så måste man sedan ta reda på var i kroppen cancern finns. Detta kan man göra genom blodprov, datortomografi, benmärgsprov och/eller PET-kameraundersökning.

Cancerbeskedet

När man får reda på att man har cancer kan detta kännas väldigt tufft. Ett cancerbesked är inte ett besked som någon vill ha. Men man ska komma ihåg att cancer är väldigt vanligt och de flesta blir friska. De som inte blir friska kan i stället oftast leva ett långt och bra liv med sjukdomen.