Undersök dina bröst

Genom att undersöka dina bröst kan du upptäcka bröstcancer i tid och därmed öka chanserna till att bli helt frisk.

Bröstcancerscreening


Undersök din bröst

Undersök dina bröst regelbundet

Det viktigaste är att du kommer ihåg att regelbundet undersöka dina bröst. Om du fortfarande har menstruation är dagen efter en avslutad menstruation en bra dag att känna igenom dina bröst. Då är de som mjukast och lättast att känna igenom.

Framför spegeln:

Titta på dina bröst i spegeln och se om de har samma storlek som vanligt, om de har samma färg och om färgen är jämn. Titta även på bröstvårtorna; ser de ut som vanligt och följer med när du lyfter upp armarna?

Ligg ner och känn:

Ligg ner med ena handen under ditt huvud så att armhålan och bröstet är fritt. Känn därefter igenom bröstet och armhåla. Känn med raka fingrar, lätta tryck och cirkulerande rörelser. Börja med bröstvårtan och arbeta dig utåt. Gör samma sak på det andra bröstet. Leta efter knölar/förhårdnader i brösten.

I duschen:

När brösten är intvålade känner du ännu lättare eventuella knölar. Känn igenom brösten när de är intvålade på samma sätt som innan.

Upptäckte du en knöl i bröstet?

Kom ihåg att de flesta knölar inte är cancer. Ofarliga knölar kan vara svullna bröstkörtlar eller knutor. Kontakta en läkare så får denna avgöra vad som är vad.

Lär känna dina bröst

Det är viktigt att du lär känna dina bröst eftersom de flesta bröst är en aning ojämna och innehåller knutor av bröstvävnad. Men om du blir en expert på dina egna bröst kommer du direkt märka om något är fel.