Symptom på skelettcancer

Vanliga symptom på skelettcancer är smärta, svullnad och benbrott. Om cancern har spridit sig kan även symptom som illamående, förvirring och förstoppning uppstå.


Oförklarlig smärta – vanligaste symptomet vid skelettcancer

SymptomSmärta är det vanligaste symptomet på skelettcancer. Så som oförklarlig värk i armar, ben och rygg som inte går över. Värken är oftast som värst på natten.

Om tumören är stor kan den även ge en svullnad på den plats den sitter. Cancer på viktbärande ben som lårben kan ge regelbundna frakturer.

Det finns både primär skelettcancer och sekundär skelettcancer och vi redogör för symptomen nedan.

Symptom vid primär skelettcancer

Kondrosarkom är ett annat ord för primär skelettcancer hos vuxna människor. Det absolut svåraste med primär skelettcancer är att symtomen väldigt ofta liknar andra sjukdomars symtom som diverse inflammationer, artros, fibromyalgi, osteoporos med mera. På grund av det är det än viktigare att utreda närmare runt symptomen.

Smärta som känns väldigt direkt och fokuserad

  • Knäna och även lårben är de allra vanligaste delarna på kroppen där man får kondrosarkom eller primär skelettcancer. Får du därför ont i benet så är det viktigt att utreda varför du har ont i benet.
  • Många lider av smärta i knäna för att det är en belastningsdel som används väldigt flitigt, det är lätt att trampa fel och av olika anledningar få smärta i knät. I de flesta fallen är det ingenting allvarligt och då räcker det oftast att ta antiinflammatoriska läkemedel så blir det sakta men säkert bättre. Vid skelettcancer så är smärtan inte lika dov och flytande utan det är oerhört direkt och fokuserad smärta i knät, de som är drabbade bör förstår att något står fel till.

Extrem känslighet i området

  • Vid primär skelettcancer så kan du knappt nudda området, det gör ont vid minsta lilla beröring och smärtan är väldigt intensiv, oftast går det inte ens att lindra besvären med hjälp av olika läkemedel. Du kan också få stickningar i kroppen.

Inflammation i vävnad kring cancern.

  • Det går att få tumör i skelettet och vad som också händer att både hud och vävnad också påverkas, det blir ofta förhårdnader och i de flesta fallen blir områdena tjockare.

Feber

  • När vävnaden påverkas leder det i de allra flesta fallen också till att man får feber, det är därför viktigt att söka sig till läkare om du i kombination av ont i knä eller lårben även får förhårdnader och feber.

I mer allvarliga fall så får man ofta frakturer

  • När tumörerna har suttit ett tag i skelettet så har benen försvagats och då kan det uppkomma frakturer, detta är ett allvarligt tillstånd och det är väldigt viktigt att verkligen söka vård om kroppen börjar försvagas genom frakturer.

Symptom vid sekundär skelettcancer

Oftast så uppstår skelettcancer genom spridning från cancer på någon annan del av kroppen. Vanligast bröstcancer eller prostatacancer.

I dessa fall får du även ovanstående symptom, främst oförklarlig smärta.

Du kan också drabbas av hyperkalcemi, även om det är ovanligt vid prostatacancer. Då kan du få symptom så som förvirring, törst, trötthet, förstoppning, illamående och kräkningar.