✕ Stäng

Symptom och sjukdomstecken

Ju tidigare cancer upptäcks, desto bättre prognos är det vid en behandling. Men cancer kan vara svår att upptäcka då de tar lång tid för cancer att utvecklas i kroppen. Förändringarna är små och vaga till en början men ökar gradvis.

Jessica Sörensen, frilansskribent
Senast uppdaterad 15 april 2019

Olika symptom – olika cancerformer

Symptom och sjukdomstecken

Cancer upptäcks ibland genom att man känner tumören som en knöl.

Många symptom vid cancer är specifika för cancerformen. Till exempel ett födelsemärke som förändras är ett tecken på hudcancer.

Vissa tumörer kan också påverka hormonnivåer och ge symptom på olika ställen i kroppen, inte bara i det organ där tumören växer.

Andra symptom är mer allmänna och passar in på flera cancerformer.

Det vanligaste symptomen som upptäcker cancer är:

  • En knöl
  • Extrem trötthet
  • Dåliga blodvärden
  • Viktnedgång

Tumör – kan kännas som en knöl

En del cancersorter uppträder till en början som en tumör, en knöl på kroppen. De vanligaste områdena är armhålorna, ljumskarna, brösten, testiklarna och på halsen.

Det betyder inte att alla knölar är cancer, men bör undersökas om det inte är uppenbart att de beror på en infektion. Alla tumörer upptäcks inte heller, då de finns inne i kroppens organ. Då behövs någon typ av avbildning, till exempel en MR-undersökning för att se dem.

Smärta

Tumörknölar gör sällan ont i början, men kan göra det med tiden. Hur lång tid det tar för knölen att orsaka smärta beror bland annat på var i kroppen den sitter. Hjärntumörer kan börja med huvudvärk då trycket i huvudet ökar medan tumörer på äggstocken kan växa sig stora utan att något runt omkring stör.

Blödningar kan vara ett symptom

Ett annat tecken som kan tyda på cancer är blod i urin eller avföring, blodiga upphostningar och vissa underlivsblödningar.

Det kan handla om blödningar mellan menstruationerna och blödningar hos kvinnor efter klimakteriet. Återigen behöver inte dessa symptom betyda cancer, men en läkare bör undersöka orsaken.

Förändringar på huden

Födelsemärken som börjar växa eller som på något annat sätt förändras eller kliar kan vara ett tecken på att något är fel. Även sår som inte läker bör kollas upp. Var särskilt uppmärksam på sår och blåmärken som kommer utan orsak. Uppsök läkare för provtagning och kontroll.

I vissa fall kan överdriven hårväxt på ett visst ställe, vita fläckar i munnen eller på tungan och rödflammig hud tyda på att kroppen drabbats av cancer.

Halsen – hosta och heshet

Långvarig hosta och heshet som inte beror på förkylning kan vara ett symptom på cancer. Svårigheter att svälja kan också vara ett symptom om inte orsaken är en vanlig halsinfektion.

Urin och avföring

Förstoppningar som inte ger med sig och svårigheter att kissa är illavarslande tecken som kan ha många orsaker. I vissa fall kan det vara cancer.

Nervsystemet

Cancer kan ge upphov till flera olika neurologiska störningar. Vissa cancerformer ger långvarig smärta. Förr eller senare gör de flesta cancerformer ont, och kan ge ångest.

Andra cancerformer kan ge känselrubbningar och svårigheter med motoriken. Ytterligare andra orsakar personlighetsförändringar, utan att någon yttre orsak går att skönja.

Andra symptom

Andra tecken som kan tyda på cancer är:

  • Långvarig feber
  • Illamående
  • Blodbrist
  • Gulsot

Dålig aptit och viktnedgång

Ett symptom som många cancerformer har gemensamt är dålig aptit och illamående. Detta i sig kan leda till viktnedgång men även ämnesomsättning kan påverkas av cancer som också bidrar till viktnedgång.

Om du går ner betydligt i vikt utan att du har gjort någon aktiv förändring i vardagen för att åstadkomma detta (mer träning eller förändrat kosten) bör det undersökas av en läkare.

 

Vill du ha svar?

Använd gärna kommentarsfältet för att kommentera artikeln. Vi på Cancer.se kan dock inte ge några medicinska råd. Behöver ni svar rekommenderar vi er att vända er till sjukvårdsupplysningen för rådgivning.