Så vet du om knölen är cancer

Har du hittat en knöl på kroppen och är orolig att det är cancer? Cancer.se har frågat sakkunnig Elizabeth Johansson på Cancerfonden om vad du ska göra om du har hittat en knöl så som på låret, bakom örat eller i nacken.


Elizabeth Johansson, sakkunnig på Cancerfonden

– Det vi generellt brukar säga är att om du har upptäckt en knöl på kroppen som du inte vet anledningen till, och som inte försvinner på ett par veckor, så ska du söka vård för den. Då vänder du dig i första hand till din vårdcentral, säger Elizabeth Johansson sakkunnig på Cancerfonden.

Om du däremot har hittat en knöl i bröstet eller i testikeln ska du inte vänta på samma sätt.

– Har du en knöl i testikeln så ska du söka vård direkt. Även då på din vårdcentral. Eller om du är yngre på en ungdomsmottagning.

– Har du en knöl i bröstet och fortfarande menstruerar så ska du vänta till nästa mens. Om knölen fortfarande är kvar då kan du vända dig till en vårdcentral, gynekolog eller en bröstmottagning.

Om man har hittat en knöl någonstans på kroppen, hur vet man om det är cancer eller bara en fettknöl/cysta?

– Du kan inte själv avgöra detta, utan det måste helt enkelt utredas. De flesta knölar i kroppen som upptäcks är oftast fettknöl, bindvävsknöl eller cysta men du måste söka vård för att kunna veta vad det är. Knölar kan dyka upp vart som helst på kroppen som t.ex. en knöl i låret, en knöl i nacken, en knöl på ryggen, en knöl bakom örat, en hård knöl under huden etc.

När du söker vård så undersöker först läkaren dig med sina händer. Detta kompletteras sedan med röntgen, ultraljud och provtagning, det görs alltså en ordentlig utredning av knölen.

Hur ser provtagningen av knölen ut?

Vid provtagningen så suger en fin nål ut celler från den misstänkte förändringen. Sedan analyseras dessa celler av en patolog för att se om det är normala celler eller cancerceller.

– Ibland kan läkaren redan under undersökningen, med hjälp av sin erfarenhet, säga att det inte är någon fara och att det är en fettknöl. I dessa fall så räcker faktiskt en läkarundersökning.

Kan man lita på det?

– Ja det kan du göra såklart.

När får man resultatet efter en provtagning?

– Det kan tyvärr dröja en ganska lång tid, upp till fyra till sex veckor innan du får svar. Detta eftersom vi har en patologbrist i Sverige. Det kan vara en orolig tid för många.

Hur ofta är det cancer?

– Jag har inga exakta siffror på det, men i de allra flesta fallen så är det ofarligt.

Läs vidare om cancer

Gör testet Kan födelsemärket vara cancer?

Bilder på malignt melanom

Vilka leverfläckar är farliga?

Vill du ha svar?

Vi på Cancer.se kan inte ge några medicinska råd. Behöver ni svar rekommenderar vi er att vända er till sjukvårdsupplysningen för rådgivning.