✕ Stäng

Nytt läkemedel kan bota svår blodcancer

Ett ny substans kan nu bota många av de patienter som lider av svårbehandlad blodcancer.
– Ingen medicin i dag visar så dramatiska resultat, säger en av forskarna bakom studien.

Linda Nestor, redaktör på Healthcare Media
Senast uppdaterad 27 augusti 2019
Illustration av stamceller

Hodgkins lymfom är en vanlig blodsjukdom som drabbar många unga vuxna. Sjukdomen går ofta att bota med strålning eller cytostatika men hos en del personer så hjälper inte behandlingen, och hos andra kommer sjukdomen tillbaka.

För dessa personer som har en svårbehandlad form av Hodgkins lymfom så krävs det cellgifter i höga doser tillsammans med en stamcellstransplantation för att ha en chans att överleva. Även om chansen nu är minskad.

Men detta kan ett nytt läkemedel komma att ändra på. I en ny studie kunde man nämligen se att de deltagare som fick läkemedlet brentuximab vedotin i samband med stamcellstransplantationen nästan fördubblade den sjukdomsfria överlevnaden.

Hos 65 procent av deltagarna kom inte heller sjukdomen tillbaka de första två åren. Forskarna tror därför att många kan bli helt botade då återfall efter två år är mycket ovanligt.

– Ingen medicin i dag visar så dramatiska resultat för dessa patienter, säger Craig Moskowitz, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Studien är publicerad i vetenskapstidningen The Lancet.