90-talister har hög risk för denna cancerform

Ny studie visar att risken för tarmcancer ökar dramatiskt bland 90-talister. Risken har ökat till samma nivå som på 1800-talet.


En studie från USA har analyserat över 490 000 patienter som fått en tarmcancerdiagnos mellan 1974 och 2013.

Resultaten visar att cancerfrekvens har minskat sedan 1974, till stor del tack vare allmänna screeningprogram, men cancerfall ökar bland unga vuxna och personer i medelåldern. Idag är därför tre av tio ändtarmscancerpatienter yngre än 55 år.

90-talister är speciellt drabbade

Studien har analyserat varje generations risk och visar att 90-talister har dubbelt så hög risk för tjocktarmscancer och fyra gånger så hög risk för ändtarmscancer än personer över 50 år.

– Vår upptäckt, att tarmcancerrisk för 90-talister har ökat tillbaka till samma nivå som för personer födda på 1800-talet är allvarligt, säger Rebecca Siegel, forskare bakom studien i ett pressmeddelande.

Resultaten, menar hon innebär att läkare och allmänheten behöver informeras bättre om den ökade risken så att diagnoser kan ställas tidigare och för att uppmuntra till en hälsosammare livsstil för att vända tillbaka trenden.

Forskare bakom studien rekommenderar även att screening för personer med genomsnittlig risk för tarmcancer ska erbjudas vid lägre åldrar, kanske så tidigt som vid 20 års ålder.