✕ Stäng

Nyheter om Tjocktarmscancer

Vid tjocktarmscancer är operation oftast tillräckligt

Forskare vid Uppsala universitet visar i ny studie att operation oftast räcker för att minska risk för återfall vid tjocktarmscancer. Tillägg med cellgifter kan komma med allvarliga biverkningar.

Inflammatorisk tarmsjukdom i barndom ökar cancerrisk

Barn som drabbas av till exempel ulcerös kolit eller Crohns sjukdom har ökad risk för cancer visar ny studie från Karolinska institutet.

Alkoholkonsumtion i Europa ökar risk för tarmcancer

Genomsnittlig alkoholkonsumtion i alla 28 EU-länder ligger på en nivå som ökar risken för tjock- och ändtarmscancer enligt ny rapport.

90-talister har hög risk för denna cancerform

Risken har ökat till samma nivå som på 1800-talet.

Därför får hälften av cancerpatienter inte hjälp av cellgift

Danska forskare har upptäckt en molekyl i ändtarmstumörer som gör dem resistenta mot den vanligaste formen av cellgift.

Män får bättre vård vid spridd cancer

En granskning av spridd tjock- och ändtarmscancer i Sverige visar att 20% av män fick operation jämfört med 15% av kvinnor.

Kunskapsbrist kring tjocktarmscancer

Ett nytt screeningprogram för tjocktarmscancer tas just nu fram inom vården. Koloncancer drabbar 4000 personer i Sverige varje år. Ändå är det få som regelbundet låter sig undersökas för sjukdomen. Vårdens utmaning blir i framtiden att nå ut med information om varför just du bör screenas.

Fastställt: Charkuterier är cancerframkallande

Äter du mycket charkprodukter och rött kött? Dags att tänka om.

Ny metod kan se anlag för ärftlig tarmcancer

Forskare har lyckats hitta en metod som kan hjälpa patienter med ärftlig tjocktarmscancer i familjen att se om de bär på anlagen för sjukdomen. Tjocktarmscancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige, och beror till stor del på ärftliga faktorer.